Σωκ. Μαυρογιώργος: «Συνετή οδήγηση και σεβασμός στον Κ.Ο.Κ. για την αποφυγή τροχαίων...

Σωκ. Μαυρογιώργος: «Συνετή οδήγηση και σεβασμός στον Κ.Ο.Κ. για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων»

Σωκ. Μαυρογιώργος: «Συνετή οδήγηση και σεβασμός στον Κ.Ο.Κ. για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων»

Να οδηγούν συνετά και με σεβασμό στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, συνέστησε τους συμπολίτες οδηγούς, καθώς και τους εκδρομείς ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Καρδίτσας Αστυνόμος Α’ κ. Σωκράτης Μαυρογιώργος, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στην Αστυνομική Δ/νση Καρδίτσας, με θέμα την οδική ασφάλεια.

Ο ίδιος στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως η σωστή οδική συμπεριφορά και η τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας από τους οδηγούς, είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την ασφαλή μετακίνησή τους και την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Ενόψει και του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου, ο κ. Μαυρογιώργος ανέφερε πως έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα με εντατικούς ελέγχους στο Ε.Ο. δίκτυο της περιοχής, με συνεχείς περιπολίες.

Αναλυτικά στην τοποθέτησή του ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας, είπε τα εξής:

«Αναντίρρητα, η συνεχής προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε στη διασφάλιση της ασφάλειας κατά τις μετακινήσεις μας, σχετίζεται με ένα αγαθό που κανείς μας δεν διαπραγματεύεται και δεν είναι να σε θέση να διακινδυνεύσει: την ίδια μας τη ζωή.

Έχοντας επίγνωση της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο που παρατηρείται  κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολύ περισσότερο τώρα που βρισκόμαστε στην αποκορύφωσή του, θα θέλαμε να τονίσουμε στους φίλους οδηγούς ότι πρέπει να οδηγούμε συνετά και με σεβασμό στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι καθημερινά άνθρωποι όλων των ηλικιών χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο ή καθίστανται θύματα τραυματισμού. Οι λόγοι; Ενδεικτικά ας αναφέρουμε την υπερβολική ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ωστόσο, ακολουθώντας τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. και σεβόμενοι πρωτίστως τους ίδιους τους εαυτούς μας, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων μπορεί να μειωθεί αισθητά.

Το Τμήμα Τροχαίας Καρδίτσας πραγματοποιεί τακτικούς και καθημερινούς ελέγχους, επιδιώκοντας στην εξασφάλιση κατά το δυνατόν άριστων κυκλοφοριακών συνθηκών, με την αμέριστη βέβαια συμβολή των οδηγών.

Σίγουρα, πρέπει να υπεισέλθει στο υποσυνείδητο όλων ότι η συνεργασία με τους τροχονόμους και η σωστή οδηγική συμπεριφορά, ελαχιστοποιούν τους κινδύνους, οι οποίοι δυστυχώς μπορούν να επιφέρουν το μοιραίο.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες τροχαίας αφορούν:

– τόσο τις επικίνδυνες παραβάσεις, οι οποίες αποτελούν την αιτία για τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα (όπως η υπερβολική ταχύτητα, η κατανάλωση αλκοόλ, το αντικανονικό προσπέρασμα, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση)

– όσο και τις παραβάσεις που μπορεί να στοιχίσουν ακόμη και τη ζωή των οδηγών ή να επιτείνουν τις συνέπειες ενός τροχαίου (όπως η μη χρήση κράνους από οδηγούς δικύκλων και η μη χρήση των ζωνών ασφαλείας από οδηγούς οχημάτων).

Η περίοδος των διακοπών είναι μια ευκαιρία διαφυγής από τη ρουτίνα, θέσης στο περιθώριο των προβλημάτων που μας φθείρουν και σύσφιγξης σχέσεων με τους αγαπημένους μας.

Για το λόγο αυτό, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους φίλους οδηγούς:

-Πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους να ελέγξουν το όχημα τους για την καλή λειτουργία του, εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές συντήρησης και καλής χρήσης,

-Να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

-Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων και της ζώνης ασφαλείας,

-Να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων,

-Να μην οδηγούν, εφόσον προηγουμένως έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Σε μια τέτοια περίπτωση, να φροντίζουν για την ασφαλή επιστροφή τους με άλλο μέσο ή με τον οδηγό της παρέας που εκείνο το βράδυ δε θα έχει πιει,

-Να μην παραβιάζουν το όριο ταχύτητας,

-Να φορούν πάντοτε  κράνος και ζώνη ασφαλείας, ακόμη και οι επιβάτες  στο πίσω κάθισμα,

-Να μην προσπερνούν ποτέ σε σημεία χωρίς ορατότητα (π.χ. στροφές, ανηφορικά τμήματα) και να μην παραβιάζουν τη διαχωριστική λωρίδα,

-Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους από το δρόμο. Όταν οι  οδηγοί χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο, τις περισσότερες φορές έχουν μειωμένα αντανακλαστικά σε πιθανό κίνδυνο, μειωμένη αντίληψη των συνθηκών περιβάλλοντος, δυσκολία διατήρησης του οχήματος στη σωστή πορεία, συνεχείς αυξομειώσεις στην ταχύτητα κίνησης του οχήματος.

-Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους και να μην οδηγούν κουρασμένοι και εκνευρισμένοι.

Καλές διακοπές σε όλους, με προσοχή, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για να συμβάλουμε όλοι στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και να γυρίσουμε ασφαλείς στις εστίες μας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ερωτηθείς από το Karditsa24 για το αν υπάρχουν επικίνδυνα σημεία στο οδικό δίκτυο του νομού που πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι οδηγοί, ο κ. Μαυρογιώργος είπε πως μετά την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου, το σημείο που χρίζει προσοχής είναι μεταξύ της γέφυρας Καράμπαλη και των έργων του Ε-65.

Κλείνοντας χαρακτήρισε ως πολύ καλό το οδικό δίκτυο της περιοχής, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά στους οδηγούς πως πρέπει να τηρούν πιστά τον Κ.Ο.Κ.

SHARE