Ανακούφιση για εξισωτική, έρχεται πληρωμή για υπόλοιπα εξισωτικής προηγούμενων ετών έως το...

Ανακούφιση για εξισωτική, έρχεται πληρωμή για υπόλοιπα εξισωτικής προηγούμενων ετών έως το τέλος του μήνα, ακολουθούν βιολογικά και αυτόχθονες φυλές

Ανακούφιση για εξισωτική, έρχεται πληρωμή για υπόλοιπα εξισωτικής προηγούμενων ετών έως το τέλος του μήνα, ακολουθούν βιολογικά και αυτόχθονες φυλές

Ομαλά εξελίχθηκε η πληρωμή της εξισωτικής για μεγάλη μερίδα των κτηνοτρόφων σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Ανακούφιση επέφερε ιδιαίτερα στους αιγοπροβατοτρόφους η καταβολή της εξισωτικής ακόμα και σε περιπτώσεις παραγωγών που είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα με τη συνδεδεμένη. Πλέον η προσοχή των κτηνοτρόφων στρέφεται αρχικά στις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου όπου αναμένεται να καταβληθούν υπόλοιπα εξισωτικής του 2014 ενώ από Σεπτέμβριο σειρά παίρνουν οι πολυαναμενόμενες πληρωμές για βιολογική κτηνοτροφία και αυτόχθονες φυλές. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ σκοπεύει σε πρώτη φάση να καταβάλει οφειλές για τις παραπάνω δράσεις για τα έτη 2012 και 2013 και στη συνέχεια να ακολουθήσουν πληρωμές για τα εναπομείναντα έτη (2014, 2015 και 2016).

Η…καλή εξισωτική και η…κακή συνδεδεμένη

Σε γενικές γραμμές τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά, παρά τα όποια μικροπροβλήματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην ΕΑΣ Καλαβρύτων δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παύλος Σατολιάς. Αναφορικά με τα προβλήματα που υπήρξαν στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους αιγοπροβατοτρόφους ο ίδιος ανέφερε: «η συνδεδεμένη ενείχε μεγάλο ρίσκο λόγω των προϋποθέσεων για τις οποίες η ενημέρωση από πλευράς Πολιτείας ήταν καθυστερημένη και ελλιπής, όπως στην περίπτωση των απαιτούμενων ελέγχων από τον ΕΛΟΓΑΚ».

«Ήταν μια καλή πληρωμή αυτή της εξισωτικής, κάτι που αποτυπώνεται και από τον αριθμό των δικαιούχων, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος και αντιδήμαρχος Ανωγείων κ. Χρήστος Σμπώκος. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι υπήρξε μεγάλο πρόβλημα κατά την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους αιγοπροβατοτρόφους όπου κατά τη γνώμη μου η Πολιτεία θα έπρεπε να δείξει μια ανοχή ως προς τα κριτήρια τα οποία έκοψαν πολύ κόσμο. Στην Κρήτη για παράδειγμα μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων αρμέγει με τα χέρια οπότε υπήρξε πρόβλημα με το κριτήριο των μικροβίων. Επίσης υπάρχει σημαντική μερίδα παραγωγών που αντιμετώπισαν πρόβλημα με την εξισωτική του 2014 και 2015 λόγω αλλαγής στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων που συντελέστηκε στο ενδιάμεσο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι με τους οποίους επικοινώνησε ο ΑγροΤύπος, ορισμένοι μάλιστα εκ των οποίων αντιμετώπισαν πρόβλημα με την καταβολή της συνδεδεμένης, έλαβαν χωρίς πρόβλημα την εξισωτική. Επιπλέον, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος, σε αρκετές των περιπτώσεων παραγωγοί που δεν είχαν λάβει αποζημίωση τον Δεκέμβριο του 2015 έλαβαν την προκαταβολή και το υπολειπόμενο ποσό μαζί, αφού είχαν εξεταστεί οι εντάσεις τους.

Έρχεται πληρωμή για εξισωτική του 2014, ακολουθούν πληρωμές για βιολογικά 2012, 2013

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΑγροΤύπου, στον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ έως το τέλος Αυγούστου βρίσκεται η πληρωμή για υπόλοιπα που αφορούν κυρίως το έτος 2014, ωστόσο θα περιλαμβάνονται και υπόλοιπα για προηγούμενες χρονιές. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πριν γίνει η εν λόγω πληρωμή αναμένεται σχετική ΥΑ η οποία θα αναφέρει το συνολικό ποσό των εξισωτικών που θα καταβληθούν από υπόλοιπα του 2014 αλλά και από έτη της προηγούμενης περιόδου (2007 – 2013). Όσον αφορά στα βιολογικά, αυτά είναι πιθανόν να ξεκινήσουν να καταβάλλονται ακόμα και από το τέλος Αυγούστου, αμέσως μετά δηλαδή την επερχόμενη καταβολή της εξισωτικής, ωστόσο αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές των αρχείων πληρωμών προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τις ΔΑΟΚ, κάτι που σημαίνει ότι πιο ρεαλιστικό θα είναι η ερχόμενη πληρωμή να πραγματοποιηθεί προς αρχές Σεπτεμβρίου. Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές για βιολογική κτηνοτροφία, αυτές θα ξεκινήσουν περιλαμβάνοντας υπόλοιπα του 2012 από ενστάσεις, ενώ μαζί θα δοθεί πιθανότατα το ποσό για το 2013. Κοντά χρονικά αναμένεται να είναι και η πληρωμή και για βιολογική κτηνοτροφία για το 2014. Το ίδιο ισχύει ως προς τον χρόνο της καταβολής και τα έτη που αυτή θα αφορά και για τις σπάνιες και αυτόχθονες φυλές, όπου εδώ και χρόνια δεν έχουν καταβληθεί ενισχύσεις στην πλειοψηφία των δικαιούχων. Αναλόγως με  το πότε θα πραγματοποιηθούν οι ανωτέρω πληρωμές, οι επόμενες που θα ακολουθήσουν (πιθανώς μέσα στον Σεπτέμβριο) θα αφορούν ζαχαρότευτλα, βιολογική γεωργία και νιτρορύπανση (η τελευταία υπάρχει πιθανότητα να πάει λίγο αργότερα) κ.ά.

ΠΗΓΗwww.agrotypos.gr
SHARE