Νέο πλήγμα για τις εκμεταλλεύσεις ο φόρος αρδευτικού νερού που φθάνει

Νέο πλήγμα για τις εκμεταλλεύσεις ο φόρος αρδευτικού νερού που φθάνει

Νέο πλήγμα για τις εκμεταλλεύσεις ο φόρος αρδευτικού νερού που φθάνει

Νέο βάρος στις ήδη πιεσμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις έρχονται να προσθέσουν η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία το αμέσως επόμενο διάστημα, με τη θέσπιση ενός ακόμη τέλους, αυτή τη φορά μέσω του αρδευτικού νερού. Η επιβάρυνση, που είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Ιούνιο η Agrenda και την οποία βαφτίζει η κυβέρνηση «περιβαλλοντικό τέλος», θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους τελικούς χρήστες ύδατος, μεταξύ αυτών και τους αγρότες, οι οποίοι θα κληθούν να το επωμιστούν, πέραν των μέχρι σήμερα γνωστών χρεώσεων για το νερό που καταναλώνουν.

Σύμφωνα με το σχέδιο της επίμαχης ΚΥΑ, για τη θέσπιση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος, που έθεσε σε διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος (εν προκειμένω ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ κ.λπ.) προβαίνουν στην είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους από τους τελικούς χρήστες.

Το ποσό των εισπραχθέντων περιβαλλοντικών τελών αποδίδεται από τους παρόχους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, σε Ειδικό Λογαριασμό που συστήνεται για την υλοποίηση των σχετικών Συμπληρωματικών Μέτρων.

Απ” το ανωτέρω ποσό, το 2,5% παρακρατείται από τους παρόχους, για ίδιο λογαριασμό, με εξαίρεση τις πολυμετοχικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης που είναι «εισηγμένες» στο χρηματιστήριο, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, έναντι του κόστους παροχής των σχετικών υπηρεσιών.

Τα σταθερά τέλη

Μεταξύ άλλων στο σχέδιο της απόφασης τονίζεται πως, το σταθερό τέλος εφαρμόζεται στην άρδευση ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Τα μεταβλητά τέλη ανά κυβικό μέτρο εφαρμόζονται στους χρήστες, ανάλογα με την μετρηθείσα ποσότητα του ύδατος για αγροτική χρήση που καταναλώθηκε.

Παράλληλα, στα μεταβλητά τέλη περιλαμβάνεται και το περιβαλλοντικό τέλος.

Σημειωτέον πως η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016.

Δείτε περισσότερα εδώ

SHARE