Αστρονομική τιμή έπιασε σε δημοπρασία ο πρώτος υπολογιστής Apple

Αστρονομική τιμή έπιασε σε δημοπρασία ο πρώτος υπολογιστής Apple

Αστρονομική τιμή έπιασε σε δημοπρασία ο πρώτος υπολογιστής Apple

Στην τιμή των 815.000 δολαρίων πουλήθηκε, σε δημοπρασία, το πρωτότυπο ενός υπολογιστή Apple 1, του πρώτου υπολογιστή που δημιούργησαν οι συνιδρυτές της Apple Στιβ Τζομπς, Στιβ Γούζνιακ και Ρόναλντ Γουέιν.

Ο συγκεκριμένος υπολογιστής είχε κυκλοφορήσει σε μόλις 200 κομμάτια το διάστημα 1976-77 και μόνο 175 από αυτά πουλήθηκαν. Τα υπόλοιπα οδηγήθηκαν στην καταστροφή.

Ο υπολογιστής που πουλήθηκε στη δημοπρασία, μια απλή πλακέτα με τσιπάκια, πιστεύεται ότι ήταν πιθανότατα το πρώτο πρωτότυπο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για εντοπισμό λαθών (debugging). Η συγκόλληση των τσιπ είχε γίνει με το χέρι.

Ο ιστορικός της Apple Κόρεϊ Κόνεν, ο οποίος τον εξέτασε, δήλωσε ότι «είναι ένας από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, υπολογιστής της Apple, καθώς δείχνει να είναι μια από τις πλακέτες-δείγματα».

Στη δημοπρασία του οίκου Charitybuzz πλειοδότησαν ο Γκλεν και η Σάνον Ντέλιμορ, οι οποίοι δήλωσαν στο BBC ότι θέλουν να παρουσιάσουν τον υπολογιστή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή που έπιασε το πρωτότυπο μπορεί να είναι υψηλή, δεν καταρρίπτει όμως το ρεκόρ του σπάνιου, λειτουργικού, Apple 1 που πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Bonhams το 2014 για 905.000 δολάρια.

ΠΗΓΗwww.imerisia.gr
SHARE