Κρίσιμες αποφάσεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων

Κρίσιμες αποφάσεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων

Κρίσιμες αποφάσεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων

Η καθιέρωση ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις ο οποίος στο μεγαλύτερο ποσοστό του θα προστατεύεται από κατασχέσεις για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να εξεταστεί σήμερα σε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.

Στον λογαριασμό αυτό θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή κάθε μήνα θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ρυθμίσεις δόσεων), τα ασφαλιστικά ταμεία, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι μισθοί των εργαζομένων και οι προμηθευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ποσοστό 80%, το μηνιαίο υπόλοιπο του ειδικού αυτού λογαριασμού θα είναι ακατάσχετο για παλαιές ληξιπρόθεσμες, εκτός ρύθμισης οφειλές. Στο υπόλοιπο 20% θα μπορούν να γίνουν κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ παραμένουν στη διάθεση της Φορολογικής Διοίκησης όλα τα υπόλοιπα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως για παράδειγμα πλειστηριασμοί ακινήτων και κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια προμηθευτών.

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, διασφαλίζεται τόσο η ροή εσόδων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία τους επόμενους μήνες όσο και η ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναμένεται να παρουσιάσει στη σύσκεψη μελέτη σύμφωνα με την οποία, αναφέρουν πληροφορίες, η άμεση καθιέρωση του λογαριασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,3 – 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, εξαιτίας του «φρένου» στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το μοντέλο το οποίο προκρίνει η ΕΣΕΕ προβλέπει ότι παράλληλα με την υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων να έχουν POS και ενδεχομένως με μια παράλληλη διάταξη η οποία θα επιβάλλει συναλλαγές χονδρικής με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών για κάθε πράξη άνω των 50 ευρώ, κάθε επιχείρηση θα δηλώσει έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο για ένα ποσοστό της τάξεως του 80% δεν θα χωρούν κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το θέμα της δημιουργίας ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και ήδη εδώ και μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει εισηγηθεί στον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κατάθεσή τους στη Βουλή μέχρι τώρα προσέκρουε στις ενστάσεις των δανειστών ενώ στους κόλπους της κυβέρνησης ζυμώνεται η ιδέα ακόμα και μονομερούς κατάθεσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, από κοινού με τις διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

ΠΗΓΗwww.imerisia.gr
SHARE