Οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες στον κύκλο του χρόνου και της Ιστορίας

Οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες στον κύκλο του χρόνου και της Ιστορίας

Οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες στον κύκλο του χρόνου και της Ιστορίας

Παρουσιάστηκε σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώπιον των τοπικών μέσων ενημέρωσης, από τον Δήμαρχο Φαρσάλων Άρη Καραχάλιο, τον Πρόεδρο του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Κώστα Δερλό και την ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Βάσω Νούλα, το νέο εκδοτικό εγχείρημα του Δήμου Φαρσάλων που αφορά στα Πρακτικά του 3ου Πανελληνίου Εθνολογικού Συνεδρίου των Θεσσαλών Καραγκούνηδων.

Ο Δήμαρχος, παρουσιάζοντας τον νεοκδοθέντα τόμο ανέφερε σχετικά:

«Ο Δήμος Φαρσάλων, σε συνεργασία με την Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, διοργάνωσε από τις 10 έως τις 13 Απριλίου 2014 το 3ο Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο με κεντρικό θέμα «Οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες στον κύκλο του χρόνου και της ιστορίας».

Σκοπός της επιστημονικής συνάντησης ήταν να παρουσιαστούν όλες οι νεώτερες έρευνες για τους καραγκούνικους πληθυσμούς της θεσσαλικής πεδιάδας, καθώς και η κριτική μελέτη του κύκλου του χρόνου και της ιστορίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και η ανάδειξη όλων των επί μέρους στοιχείων που χαρακτηρίζουν αυτή την πληθυσμιακή ομάδα, που αποτελεί σημαντικό σε γεωγραφική έκταση και σε πληθυσμό κομμάτι της Θεσσαλίας.

Οι θεματικοί άξονες, επάνω στους οποίους δομήθηκαν οι εισηγήσεις, αφορούσαν στη θρησκευτική παράδοση (θρησκευτικές τελετές, λατρευτικές εκδηλώσεις, τελετουργίες), στις μουσικοχορευτικές επιτελεστικές πρακτικές (χοροί, τραγούδια, δρώμενα), στα ήθη και στα έθιμα (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα, Αποκριάς, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο, Αποσπορίτσα), στα πανηγύρια (μεγάλες εμπορικές και θρησκευτικές εμποροπανηγύρεις στη διάρκεια του χρόνου), στους μύθους, στους θρύλους, στις προκαταλήψεις και στις δοξασίες, στις ανασκαφές (οικισμοί, αρχαιολογικά χρηστικά αντικείμενα, επιτύμβιες στήλες, λίθινες επιγραφές), στους απελευθερωτικούς αγώνες, στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ως επιστέγασμα της διοργάνωσης αυτής, φθάσαμε σήμερα στην έκδοση του τόμου των πρακτικών του συνεδρίου, με ευθύνη και δαπάνη του Δήμου Φαρσάλων.

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΕΣ-3759

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της έκδοσης είναι τα εξής:

Ο τόμος περιέχει 38 εισηγήσεις 52 εισηγητών, έχει 368 σελίδες διαστάσεων 0,17×0,25 μ., η εκτύπωση του εσωτερικού είναι μονόχρωμη, με ένα έγχρωμο 16σέλιδο, ενώ η εκτύπωση εξωφύλλου έγχρωμη με ματ πλαστικοποίηση. Το χαρτί εσωτερικού είναι γραφής 80 γρ., ενώ του εξωφύλλου βέλβετ 300 γρ.
Τυπώθηκαν 800 αντίτυπα και η τελική τιμή της έκδοσης ανήλθε στα 2.650€, ήτοι 3,31€ ο κάθε τόμος.

Το copyright της έκδοσης ανήκει στον Δήμο Φαρσάλων.

Ο υπεύθυνος της έκδοσης είναι ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, ενώ την επιμέλεια της έκδοσης και των κειμένων έκανε η ειδική συνεργάτης του Δημάρχου Βάσω Κων. Νούλα».

Ο Άρης Καραχάλιος επεσήμανε ότι σύμφωνα με την πολιτική του αντίληψη και θέση είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια βιβλιογραφία, όσο το δυνατόν πλουσιότερη και πιο ενημερωμένη, σχετική με τα θέματα της ευρύτερης περιοχής των Φαρσάλων, διότι έτσι, διασώζεται αφενός και προστατεύεται η μνήμη, ενώ αφετέρου προβάλλεται ες αεί ο τόπος.

Χαρακτηριστικά 4 από τις 38 εισηγήσεις στην έκδοση είναι:

  • «Πλινθόκτιστες οικοδομές στη Θεσσαλία» – Νίκος Παλάντζας
  • «Ο χορός Λογγατσιάρης στην περιοχή των Φαρσάλων» – Κωνσταντίνος Δερλός
  • «Λιθόκτιστες κρήνες στον Δήμο Φαρσάλων» – Άρης Καραχάλιος – Βάσω Νούλα
  • «Αναζητήσεις στην ιστορία και Λαογραφία των Καραγκούνηδων των Φαρσάλων» – Βάσω Νούλα
SHARE