Τα επόμενα βήματα μέχρι την τελική αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών

  Τα επόμενα βήματα μέχρι την τελική αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών

  Νέο τοπίο διαγράφεται στον τηλεοπτικό χώρο, έπειτα από τα αποτελέσματα της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, τα οποία έγιναν γνωστά τα ξημερώματα της Παρασκευής.

  Την ίδια ώρα, όμως, στην ανασφάλεια βρίσκονται περίπου 1700 εργαζόμενοι στα κανάλια που συμμετείχαν, χωρίς επιτυχία στο διαγωνισμό ή δεν έλαβαν – για διάφορους λόγους – μέρος στη διαδικασία.
  Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει προσδιορίσει με σαφήνεια τη διαδικασία για τις περιφερειακές και θεματικές άδειες. Παράλληλα σε εκκρεμότητα παραμένει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή όχι του διαγωνισμού.

  Η διαδικασία

  Σύμφωνα με την προκήρυξη, εντός πέντε ημερών γίνεται ο έλεγχος πόθεν έσχες, από την Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού, με βάση τα δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί. Αν δεν κριθούν επαρκή, μπορεί να ζητηθούν κι άλλα στοιχεία. Αν δεν πειστεί η Επιτροπή τότε μπορεί να οριστεί ως οριστικός υπερθεματιστής ο αμέσως επόμενος πλειοδότητης.

  Όταν οριστούν οι «4» οριστικοί υπερθεματιστές, συντάσσεται το πρακτικό από την Επιτροπή το οποίο εγκρίνεται από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και αναρτάται στο site της Γενικής Γραμματείας. Οι συμμετέχοντες έχουν δικαίωμα ενστάσεων εντός 10 ημερών. Αν απορριφθεί τυχόν ένσταση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Συζήτηση της, εντός 30 ημερών και η απόφαση 20 ημέρες από την εκδίκαση της.

  Σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα θα πρέπει να καταβάλλουν οι «4» την πρώτη δόση. Μετά την καταβολή του τιμήματος των δημοπρατούμενων αδειών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και του Υπουργού Επικρατείας οι δικαιούχοι των αδειών αυτών, και εν συνεχεία οι άδειες θα χορηγηθούν εντός 30 ημερών με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

  Το μήνυμα είναι ότι η χώρα επανακάμπτει είπε σε δήλωσή του στο euronewsο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, προσθέτοντας ότι το δημόσιο να μπορεί να λάβει ένα τίμημα το οποίο πραγματικά να ανταποκρίνεται στην αξία του σπάνιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Ενώ όπως είπε κρίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για τα περιφεριακά κανάλια.

  Το πολιτικό τοπίο

  Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση για το πρώτο βήμα – όπως τονίζει- στη διευθέτηση του τηλεοπτικού τοπίου στη χώρα.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει, πάντως, ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε κανείς εργαζόμενος που θα βρεθεί σε καθεστώς επισφάλειας ή ανεργίας, έστω και προσωρινά, μέχρι τη συνολική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, να μην μείνει απροστάτευτος. Θα πρέπει να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες αρωγής, ενίσχυσης και στήριξης».

  Η κυβέρνηση πανηγυρίζει τον ορισμό της διαπλοκής, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

  Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης αφού ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνει και την αυτοκριτική του. «Κακώς δεν κάναμε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

  Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Αυγή να καταθέσει εκ νέου πρόταση στη Διάσκεψη των προέδρων για νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μετά τις τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.

  Για το θέμα των τηλεοπτικών, όπως ήταν αναμενόμενο σημειώνονται και έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

  «Η «νέα σελίδα» στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των μέσων και όχι στον χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους. Τα τηλεοπτικά κανάλια, με τους ίδιους και ορισμένους νέους επιχειρηματικούς παράγοντες, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ οι μεγαλομέτοχοι θα τη βγάλουν καθαρή» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. «Oι άνεργοι θα προστεθούν στους ανέργους να εξασφαλιστούν τα δεδουλευμένα ..θα παλέψουμε να μην κλείσει κανένα κανάλι» δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπαςστον ΣΚΑΪ.

  Οδηγούμαστε σε ολιγοπώλιο στην ενημέρωση, με τον αυθαίρετο αριθμό των τεσσάρων αδειών, και μάλιστα μέσω μιας διαδικασίας που έχει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας, με την παράκαμψη του ΕΣΡ ως ανεξάρτητης αρχής, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει. Ολιγοπώλιο που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και την πολυφωνία της ενημέρωσης, δηλαδή στην Δημοκρατία.
  Στην ανακοίνωση εκφράζεται και ο προβληματισμός ότι το υψηλό τίμημα που προσέφεραν οι επιχειρηματίες σε μια καθημαγμένη αγορά, ένα από τα δύο σημαίνει: Ή οι τέσσερις άδειες είναι πολύ λίγες ή κάποιοι προσδοκούν να αξιοποιήσουν την άδεια για αλλότριους σκοπούς.

  «Aν πάντως μας είχαν ακούσει, θα είχαμε πάρει περισσότερα χρήματα, θα υπήρχαν και άλλα κανάλια, άρα και μεγαλύτερος ανταγωνισμός και περισσότερος πλουραλισμός. Και δεν θα πετάγαμε και στο δρόμο 1.000 οικογένειες» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

  Τα σχόλια συνεχίζονται και στο διεθνή τύπο με την εφημερίδα Λιμπερασιόν να αναφέρει πως έπειτα από έναν πλειστηριασμό που διεξήχθη σε απίθανες συνθήκες, η δημοπρασία για τα κανάλια απέφερε στην Ελλάδα 246 εκ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σε κάθε περίπτωση πως κέρδισε ένα στοίχημα: αυτό της μεταμόρφωσης του ελληνικού οπτικοαστικού τοπίου».

  Τέλος, η Ένωση Κεντρώων δια στόματος του Βασίλη Λεβέντη υπογραμμίζει«συμφωνούμε στην διαφάνεια του τηλεοπτικού τοπίου, διαφωνούμε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι έπρεπε «στα επιχειρηματικά σχήματα να μπορούν να συμμετέχουν, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικοί οργανισμοί και η εκκλησία».

  Συναντήσεις με τους «4»

  Τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, στις 3 μ.μ. ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα.

  Στο διασωματειακό των συνδικαλιστικών ενώσεων όλων των ειδικοτήτων εργαζομένων στα ΜΜΕ, θα συζητηθεί η εξέλιξη με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών και οι εργασιακές της επιπτώσεις.

  ΠΗΓΗwww.ert.gr
  SHARE