Αστεροειδής μεγέθους λεωφορείου πέρασε κοντά από τη Γη

Αστεροειδής μεγέθους λεωφορείου πέρασε κοντά από τη Γη

Αστεροειδής μεγέθους λεωφορείου πέρασε κοντά από τη Γη

Ανησυχητικές είναι οι συχνές διελεύσεις αστεροειδών σε κοντινή απόσταση από τη Γη τον τελευταίο καιρό.

Ένας αστεροειδής διαμέτρου περίπου δέκα μέτρων, δηλαδή όσο ένα λεωφορείο, πέρασε ξυστά από τη Γη, σε απόσταση 38.500 χιλιομέτρων, δηλαδή μόλις το ένα δέκατο της μέσης απόστασης Γης-Σελήνης. Στις 17 Σεπτεμβρίου ένας ακόμη, μεγέθους περίπου 60 μέτρων, αναμένεται να περάσει σε κοντινή απόσταση.

Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανακάλυψαν τον αστεροειδή «2016 RB1» τη Δευτέρα, δύο μόνο μέρες πριν «ξύσει» τη Γη – πράγμα που δεν ακούγεται ευχάριστα.

Ο αστεροειδής πέρασε πολύ κοντά από τους τηλεπικοικωνιακούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, σε ύψος σχεδόν 36.000 χιλιομέτρων. Ο εντοπισμός του έγινε αρχικά από τηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Οι Γαλάτες είχαν μοναδικό φόβο «να μην τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι». Στη σημερινή εποχή μπορεί να μην πέσει ολόκληρος αλλά και ένα μικρό κομμάτι του «να λοξοδρομήσει» προς τη Γη, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή. Παράδειγμα ο αστεροειδής του Τσελιάμπινσκ που είχε εκραγεί πάνω από τη Ρωσία το 2013 τραυματίζοντας πάνω από 1.000 ανθρώπους, είχε μέγεθος περίπου 17 μέτρων.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE