Το προφίλ της ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας

Το προφίλ της ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας

Το προφίλ της ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας

Με βάση τα στοιχεία του τμήματος Αμπέλου και Ελαίας, που βασίστηκαν στην ηλεκτρονική καταχώρηση των δεδομένων από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης την τελευταία δεκαετία (2006-2015) και επεξεργάστηκαν  από την ΚΕΟΣΟΕ, και τα οποία παραθέτουμε παρακάτω , προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα για το προφίλ της ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας, που επιθυμούν να προσδώσουν ως προς την ποικιλιακή της σύνθεση, οι Έλληνες παραγωγοί.

Συνολικά την τελευταία δεκαετία αναδιαρθρώθηκαν 50.728,84 στρέμματα, δηλαδή 5.000 στρέμματα περίπου κατ’ έτος και εάν συνυπολογισθούν οι νέες φυτεύσεις βάσει των Αδειών Φύτευσης (6.500 στρέμματα / έτος), ο ελληνικός αμπελώνας ανανεώνει το ποικιλιακό του δυναμικό με ρυθμό 2% κατ’ έτος.

Πρωταθλήτρια ποικιλία στις προτιμήσεις των αμπελουργών αναδεικνύεται ο παραγωγικός Ροδίτης με 11.420,33 στρέμματα και ποσοστό 22,51% όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Πρωταθλήτρια στις ερυθρές ποικιλίες αναδεικνύεται το Cabernet Sauvignon (4η) με 3.034,76 στρέμματα και ποσοστό 5,98%, ποικιλία διεθνής που μαζί με το Merlot (5η), το Syrah (7η), το Sauvignon Blanc (9η), φυτεύθηκαν σε 10.990,32 στρέμματα και σε ποσοστό 30,83%, όσον αφορά την πρώτη δεκάδα. Το Chardonnay (12η) λευκή ξενική ποικιλία αναδιαρθρώθηκε σε 1.509,31 στρέμματα με ποσοστό 2,98%.

Οι ξενικές ποικιλίες στο σύνολό τους φυτεύθηκαν σε 14.030,2 στρέμματα με ποσοστό 27,66%, διαψεύδοντας εν μέρει την εικόνα που είχε σχηματισθεί ότι οι Έλληνες παραγωγοί είναι πλήρως προσανατολισμένοι στις γηγενείς ποικιλίες και στη δυναμική τους.

Στην κατάταξη των 20 πρώτων ποικιλιών (87,02% του συνόλου) σε έκταση αναδιαρθρώθηκαν 29.664,98 στρέμματα με λευκές ποικιλίες και ποσοστό 67,15% και 14.575,78 στρέμματα με ερυθρές ποικιλίες και ποσοστό 32,85%, αντικατοπτρίζοντας περίπου και το γενικό ποσοστό σύνθεσης του ελληνικού αμπελώνα σε λευκές και ερυθρές ποικιλίες.

Στο Νομό μας σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο Συνεταιρισμός μας καλλιεργούνται περισσότερο οι ερυθρές ποικιλίες , με αποτέλεσμα οι λευκές να μην καλύπτουν τις ανάγκες  σε τοπικό επίπεδο .

Προτείνουμε στους αμπελοκαλλιεργητές που θα προβούν σε νέες φυτεύσεις ή και  αναδιαρθρώσεις των αμπελώνων τους να επιλέγουν λευκές ελληνικές ποικιλίες αυξάνοντας το δυναμικό αυτών σε τοπικό επίπεδο και καλύπτοντας τις ανάγκες του Νομού μας για λευκούς οίνους  ποιότητας

 

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ
1 ΡΟΔΙΤΗΣ (ΑΛΕΠΟΥ) 11420,23 22,51
2 ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ( ΔΟΥΜΠΡΑΙΝΑ ΑΣΠΡΗ, ΚΟΥΝΤΟΥΡ ΑΣΠΡ) 3467,03 6,83
3 ΑΣΥΡΤΙΚΟ 3034,76 5,98
4 ΚΑΜΠΕΡΝΕ ΣΩΒΙΝΙΟΝ  (Cabernet sauvignon) 3024,46 5,96
5 ΜΕΡΛΟ (MERLOT) 2896,95 5,71
6 ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2783,73 5,49
7 ΣΥΡΑΧ(SYRAH) 2756,13 5,43
8 ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ(ΦΙΛΕΡΙ) 2333,35 4,60
9 ΣΩΒΙΝΙΟΝ ΜΠΛΑΝΚ (Sauvignon blanc) 2312,78 4,56
10 ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ (ΜΑΥΡΟ ΝΕΜΕΑΣ) 1624,54 3,20
  ΣΥΝΟΛΟ 35653,96 70,28

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΚΑΖΟΥΝΗΣ ΦΩΤΗΣ                                                      ΜΗΛΙΩΝΗΣ ΣΕΡΣΦΕΙΜ

SHARE