ΠτΔ στο CNN: Εάν δεν προστατεύεις καθημερινά τη Δημοκρατία, η Δημοκρατία απειλείται

ΠτΔ στο CNN: Εάν δεν προστατεύεις καθημερινά τη Δημοκρατία, η Δημοκρατία απειλείται

ΠτΔ στο CNN: Εάν δεν προστατεύεις καθημερινά τη Δημοκρατία, η Δημοκρατία απειλείται
πηγή φωτογραφίας: www.ert.gr

Έχω αγωνία για την Δημοκρατία, με την έννοια ότι εάν δεν προστατεύεις την Δημοκρατία καθημερινά, η Δημοκρατία απειλείται, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ.

«Το έχω πει, είναι εύθραυστο αγαθό η Δημοκρατία κι έχει ανάγκη από προστασία γιατί είναι συστατικό στοιχείο του ίδιου του Πολιτισμού μας. Βλέπω με αγωνία την άνοδο ακραίων κομμάτων που θυμίζουν τους εφιάλτες του φασισμού και του ναζισμού και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες. Δεν αρκεί να παρατηρούμε το φαινόμενο. Πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες και εάν καταπολεμήσουμε τις αιτίες, υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, υπερασπιζόμαστε τον Πολιτισμό μας» ανέφερε ο ΠτΔ.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως η μέγιστη σύγχρονη πρόκληση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλον τον κόσμο, είναι η καταπολέμηση των ανισοτήτων που αποδυναμώνουν το Κοινωνικό Κράτος και δημιουργούν προϋποθέσεις ρήξης του κοινωνικού ιστού, κάτι που «διευκολύνει όλες εκείνες τις δυνάμεις του λαϊκισμού, και πολύ περισσότερο τις εχθρικές προς την Δημοκρατία δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού, να επιβιώνουν».

Για το προσφυγικό ο ΠτΔ ανέφερε πως «η Ευρώπη δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί, διότι ήδη τα πρώτα σημάδια τα είχε», ενώ τόνισε ότι η «Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Πωλ Κρούγκμαν για έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, ο ΠτΔ ανέφερε πως τιμά το νομπελίστα οικονομολόγο ιδιαιτέρως, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συμφωνεί μαζί του και σε όλα τα πράγματα, καθώς «η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης θα είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα».

Για την οικονομική κρίση υπογράμμισε πως «στην Ελλάδα ορισμένες μεταρρυθμίσεις επιβλήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα», σημειώνοντας ότι ένας «λαός, μια κοινωνία, χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες υπήρχαν στο 1ο και όχι στο 2ο μνημόνιο και δεν ήταν πάντα προς την σωστή κατεύθυνση».

«Άρα λοιπόν, χωρίς να υποτιμώ τα λάθη και τις καθυστερήσεις για τα οποία ευθυνόμαστε κι εμείς, θέλω να τονίσω στους Εταίρους μας ότι αυτή η τόσο ταχεία επιχείρηση μεταρρυθμίσεων δεν είναι πάντα ό,τι το καλύτερο. Θα τις κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, και δεσμεύομαι και προσωπικά για αυτό, αλλά χρειαζόμαστε λίγο καιρό για να μπορέσει και η Ελληνική κοινωνία να ανασάνει. Ειλικρινά, βρισκόμαστε στο όριο της ρήξης του κοινωνικού ιστού. Με τόσες θυσίες παραμένουμε πιστοί στο ευρωπαϊκό μας όραμα, και προορισμός μας είναι πάντα η Ευρώπη. Ας το καταλάβουν αυτό οι Εταίροι μας. Ας περιμένουν πολύ λίγο», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι με τη σειρά τους και οι Έλληνες έχουν αναμείνει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να εκπληρώσουν οι Εταίροι τις δικές τους υποχρεώσεις.

«Όταν λοιπόν μας κοιτάνε στα μάτια, τους κοιτάμε κι εμείς στα μάτια και λέμε: Ξέρουμε τα λάθη μας, ξέρετε τα δικά σας, ας αποφασίσουμε ότι ο δρόμος είναι κοινός. Ας έχουν εμπιστοσύνη στον Ελληνικό Λαό, στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις με προ-ευρωπαϊκή πορεία. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Και να θυμούνται: Έχουμε πολύ περισσότερη αγωνία για την Ευρώπη εμείς οι Έλληνες, από ό,τι πολλοί άλλοι Ευρωπαϊκοί λαοί οι οποίοι δεν πέρασαν αυτές τις δοκιμασίες που περνάμε εμείς», κατέληξε ο ΠτΔ.