Ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη η 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας

Ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη η 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας

22-25 Σεπτέμβρη 2016 / Άλσος Παυσιλύπου

Ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη η 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας

Από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας, που φέτος είναι αφιερωμένη στο αστικό πράσινο.

Οι διοργανωτές σήμερα το πρωί παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και κάλεσαν τους συμπολίτες να επισκεφθούν την εκθεσιακή αγορά που θα λειτουργεί στο άλσος του παυσιλύπου με εξαιρετικής ποιότητας βιολογικά προϊόντα, αλλά και να συμμετάσχουν στις παράλληλες δράσεις.

Ο κ. Αραμπατζής

Αρχικά το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Γιορτής κ. Δημήτρης Αραμπατζής, ο οποίος μίλησε για έναν καταξιωμένο θεσμό με πανελλαδική εμβέλεια, που από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα, υπηρετεί με συνέπεια έναν πολύ σημαντικό σκοπό. Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της περιοχής μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, να αναδείξει τις αξίες της Οικολογίας και την ανάγκη να στραφούμε σε βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας.

Υπενθύμισε δε πως η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο αστικό πράσινο και στο ρόλο του πολίτη για την αναβάθμισή του, ο οποίος, όπως είπε:

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικός. Θέλω και εκ μέρους του Δημάρχου κ. Φώτη Αλεξάκου να συγχαρώ ιδιαίτερα την Οργανωτική Επιτροπή που για μία ακόμα χρονιά, και παρά τη δύσκολη συγκυρία, προγραμμάτισε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους Καρδιτσιώτες και ιδιαίτερα τα παιδιά που είναι το μέλλον μας, σε περιβαλλοντικά θέματα και να αναδείξουν την αξία των βιολογικών προϊόντων» κατέληξε ο κ. Αραμπατζής.

Ο κ. Ψαχούλας

Ακολούθως ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης και εμπορίου κ. Ορέστης Ψαχούλας επεσήμανε πως επρόκειτο για μια σπουδαία γιορτή, την οποία στηρίζει η Περιφέρεια – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, και κάλεσε όλους τους πολίτες του νομού να συμμετάσχουν σε αυτή.

Τέλος, είπε πως είναι αναγκαίο να υποστηριχθεί το πράσινο και να ευαισθητοποιηθεί ο πληθυσμός σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο κ. Τσόγκας

Στη συνέχεια ο Συντονιστής της 16ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας κ. Αριστοτέλης Τσόγκας δήλωσε τα εξής:

«Η γιορτή συνεχίζει για 16η χρονιά να στέλνει θετικά μηνύματα κόντρα στο πείσμα των καιρών που πολεμούν τις συλλογικότητες και την συνεργασία, και θέτουν το περιβάλλον σε δεύτερη μοίρα, που μας θέλουν όλους καταναλωτές των άχρηστων και επικίνδυνων προϊόντων της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, που μας βλέπουν κι εμάς σαν προϊόντα, αναλώσιμα, σε ένα κόσμο που αρχίζει σιγά σιγά να μοιάζει με επιχείρηση.

Επειδή η απάντηση στο μοντέλο αυτό δεν είναι ολοκληρωμένη όταν περιλαμβάνει μόνο το “μη” στρέφουμε το βλέμμα μας και οργανώνουμε τις δυνάμεις μας σε μια εναλλακτική πρόταση. Η 16η Οικολογική γιορτή εστιάζει στις τροφές που είναι απαλλαγμένες από χημικά, στην αυτάρκεια, στους παραγωγούς και στην σύνδεσή τους με τους καταναλωτές, στις οργανώσεις που μάχονται για το περιβάλλον, στην εναλλακτική ενέργεια, στην αντίσταση στον ζοφερό κόσμο των διατλαντικών συμφωνιών που επιχειρούν να μας επιβάλλουν οι ισχυροί του πλανήτη, στην διασύνδεση των εναλλακτικών αφηγήσεων στην χώρα και τον κόσμο, στην οικολογική δόμηση, στην αλληλεγγύης και την συνεργασία, στην αποανάπτυξη, και βεβαίως στην εμπλοκή των πολιτών στην διαχείριση του πρασίνου των πόλεών μας, το οποίο αποτελεί και το θέμα της φετινής διοργάνωσης.

Φέτος είναι μια χρονιά ενηλικίωσης για την Οικολογική μας γιορτή είναι τα “γλυκά δεκάξι” όπως λένε και αυτή τη χρονιά η γιορτή μας είναι ποιο μεγάλη από κάθε άλλη φορά, πιο συλλογική, πιο κατασταλαγμένη και πιο δυναμική. Ελάτε να ζήσουμε μαζί ένα μοναδικό εναλλακτικό τετραήμερο με οικολογικά τρόφιμα από όλα τα μέρη της Ελλάδας, με χειροτεχνίες, παράλληλες δράσεις, ομιλίες και εργαστήρια αλλά και προβολές και συναυλίες από την Πέμπτη 22 ως την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη».

Η κα. Σπυροπούλου

Η υπεύθυνη της ομάδας ημερίδας κα. Λίνα Σπυροπούλου αναφέρθηκε στη διοργάνωση της εκδήλωσης, τονίζοντας τα κάτωθι:

«Οι λιγοστοί χώροι πράσινου που υφίστανται σήμερα στις πόλεις είναι κατακερματισμένοι και ασύνδετοι, τόσο μεταξύ τους όσο και με τον αστικό ιστό, ενώ η λειτουργική τους αξία και ο ρόλος τους ως υποδομή και χωρικός-αισθητικός σκελετός της πόλης εξασθενίζει συνεχώς. Καθημερινά, οι επιπτώσεις της έλλειψης οργανωμένων και συνδεδεμένων χώρων πρασίνου αντανακλώνται εξίσου στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, τα τρία αλληλένδετα συστατικά κάθε σύγχρονης πόλης.

Oι σύγχρονες τάσεις του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και της αειφορίας, προτάσσουν τους χώρους πρασίνου ως κύριο στρατηγικό εργαλείο. Η ρομαντική, ανθρωπομορφική και ίσως αισθητική αντιμετώπιση, έχει δώσει τη θέση της σε μια βιοκεντρική, οικολογική θεώρηση, σε μια αειφορική διαχείριση και αντιμετώπιση του αστικού και περιαστικού χώρου, όπου ο άνθρωπος ως πρωταγωνιστής προστατεύει και εξελίσσει τους χώρους πρασίνου.

Στον πρωταγωνιστικό αυτό ρόλο του ανθρώπου και της τοπικής κοινωνίας στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου και του αστικού πρασίνου επικεντρώνεται η φετινή ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος του πολίτη στην αναβάθμιση του αστικού πρασίνου» και εισηγητές καταξιωμένους επιστήμονες, κ.κ. Χρήστος Λύκας, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- Πασχάλης Αρβανιτίδης, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-Φωτεινή Νασιώκα, Υπ. Διδάκτωρ στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-Γεώργιος Ευθυμίου, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος-Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος ευαισθητοποίησης πολιτών WWF Ελλάς».

Η κα. Μάμαλη

Τέλος, η υπεύθυνη της ομάδας εκθεσιακής αγοράς κα. Ρίκα Μάμαλη είπε πως φέτος καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχών. Στήθηκαν συνολικά 48 περίπτερα με εκθέτες από όλη την Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει και τη δυναμική του θεσμού αλλά που μεταφράζεται και σε ευρεία γκάμα προϊόντων.

Αναλυτικά δήλωσε τα εξής:

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Εκθεσιακή Αγορά θα λειτουργήσει στο άλσος του Παυσιλύπου, θα λάβουν μέρος πιστοποιημένοι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, όπως επίσης και χειροτέχνες με οικολογικά είδη χειροτεχνίας.

Η Εκθεσιακή Αγορά θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 6.00 το απόγευμα της Πέμπτης και για τις επόμενες ημέρες έως και την Κυριακή από τις 10.00 έως τις 14.30 το μεσημέρι κι από τις 17.30 έως τις 22.30 το βράδυ. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 20.30 το βράδυ της Πέμπτης.

Στην Οικολογική γιορτή σκοπός μας είναι και η οικολογική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών μας, γι’ αυτό κι ένας από του στόχους της φετινής οικολογικής γιορτής είναι η μείωση των πλαστικών σακουλών που θα χρησιμοποιηθούν. Προτρέπουμε λοιπόν τους επισκέπτες να έρθουν με τη δική τους τσάντα αγορών, να περιορίσουν την χρήση της πλαστικής σακούλας ή να σκεφτούν την επανάχρησή αυτής. Στην εκθεσιακή αγορά θα διατεθεί κι ένας αριθμός πάνινων τσαντών προς ένα μικρό αντίτιμο».

Το πρόγραμμα της 16ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας

ΒΡΑΔΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

Στο άλσος του Παυσιλύπου

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Απόγευμα

18:00 – 19:30 Ποδηλατικό καραβάνι σε χώρους πρασίνου της πόλης, με αφετηρία το άλσος του Παυσιλύπου

20:30 – 21:00 Εγκαίνια – Χαιρετισμοί

Παρουσιάζει η κ. Λίνα Σπυροπούλου

21:00 Συναυλία μουσικών συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στο άλσος του Παυσιλύπου

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Πρωί

10:30 – 12:00 «Οι συνωμότες της τσουγκράνας»

Ευαισθητοποιούμε τα παιδιά για το αστικό πράσινο.

Παιδικές Βιβλιοθήκες ΔΟΠΑΚ

11:30 – 12:30 Παιχνίδι ανακύκλωσης για παιδιά

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου

12:30 – 13.30 Παιχνίδι ξενάγησης για παιδιά στο άλσος του Παυσιλύπου

Λίνα Σπυροπούλου, γεωπόνος – Ρίκα Μάμαλη, δασολόγος – Ευαγγελία Καριώτου, γεωπόνος

Απόγευμα

17:00 – 18:00 Γιόγκα για μικρούς και μεγάλους

Δήμητρα Πελεκούδα – Λιάνα Θεοδωροπούλου, γυμνάστριες

18:00 – 19:00 «Το παιχνίδι της ανακύκλωσης». Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας

19:00 – 20:00 Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά «Η φύση με θεατρικό βλέμμα»

«τέχνης παίδευσις», Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας

20:00 – 21:00 Στρογγυλό τραπέζι «Διατλαντικές Συμφωνίες : Οι Δούρειοι ίπποι του Αμερικανισμού».

Ομιλητές: Κώστας Λάμπος, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Συγγραφέας – Βάσω Κανελοπούλου, Εκπρόσωπος τύπου Πελίτι – Γιάννης Μπίλλας, Εκπαιδευτικός, Βιοκαλλιεργητής

21:00 Συναυλία μουσικών συνόλων του Μουσικού Γυμνασίου Καρδίτσας

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Πρωί

10:00 – 12:00 Εκπαιδευτική θεατρική δράση «Το παιδί και το δέντρο» με θέμα το αστικό πράσινο (για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών). Περιορισμένος  αριθμός  συμμετοχών μέχρι 25 άτομα.

Πολιτιστικό εργαστήρι για το δράμα και το θέατρο στην εκπαίδευση Ρόδα Κοιν.Σ.Επ

12:00 – 13:00 «Γνωριμία με τα πουλιά που ζουν πλάι μας». Εργαστήριο για παιδιά.

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

13:00 – 14:00 «Μεταπολεμικός σχεδιασμός χώρων πρασίνου στο Δήμο Σοφάδων». Παρουσίαση.

Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων

Απόγευμα

18:30 – 19:30 «Φροντίζοντας τα πουλιά που ζουν πλάι μας». Παρουσίαση.

Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

19:30 – 20:30 «Χτίζοντας με φυσικά υλικά». Παρουσίαση.

Σταύρος Μπιζουδάκης, Αρχιτέκτονας – μέλος  COB.gr

20:30 – 21:30 «Παραμυθιών ταξίδια» για μικρούς και μεγάλους

Θέατρο «Όψεις»

21:30 Μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Gypsies On Paradise»

(Local and bio cocktails – Δοκιμασίες κοκτέιλ με τοπικά βιολογικά υλικά)

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Πρωί

10:30 – 11:30 Παιχνίδι χαμένου θησαυρού

Ε.Ο.Σ.Κ. (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας)

10:30 – 11:30 Παρουσίαση νέου καινοτόμου προϊόντος τροφίμου

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Καρδίτσας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

11:30- 12:30 Εργαστήρι παρασκευής κεραλοιφών

Μιχαέλα Βόβες, εκπαιδευτικός

12:30 – 13:30 «Υδρογονοενέργεια: Το μέλλον της ανθρωπότητας»

Ομιλητής: Κώστας Λάμπος, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Συγγραφέας

(Το βιβλίο του Κώστα Λάμπου «Ποιος φοβάται το υδρογόνο;» διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Χρυσός Σκαραβαίος», πεζόδρομος Βάλβη)

13:30-14:30 «Πλαστική σακούλα;». Διαδραστική ομιλία.

Μαρία – Αθηνά Τζιώκα, διαχειριστής πολιτιστικής κληρονομιάς

Απόγευμα

18:30 – 19:30 Παρουσίαση του τρόπου παρασκευής «Κεφίρ: Το ζωντανό ποτό»

Νικόλαος Κοτρώτσιος, γεωπόνος

19:30 – 20:30 «Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία. Στενή συνεργασία μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών για ποιοτικά και φθηνά προϊόντα»

Ομιλητής: Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος – βιοκαλλιεργητής

20:30 – 21:30 Θεατρική παράσταση: ΄΄Πουλιά΄΄ του Αριστοφάνη. Ένα έργο τόσο σύγχρονο, όσο και η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει πάνω από τις ατομικές και κοινωνικές δεσμεύσεις.

«τέχνης παίδευσις», Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας

21:30 – 22:30 Προβολή ντοκιμαντέρ

Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Στο αμφιθέατρο του πρώην 1ου Λυκείου Καρδίτσας (απέναντι από το Παυσίλυπο)

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος του πολίτη στην αναβάθμιση του αστικού πρασίνου»

Προεδρείο: Δημήτρης Αραμπατζής, Ευάγγελος Κατσαρός, Λίνα Σπυροπούλου

10:30-11:00 Προσέλευση – καφές

11:00-11:15 Χαιρετισμοί

11:15-11:35 «Τα γραμμικά πάρκα ως μέσο διασύνδεσης των ανοιχτών αστικών χώρων και ο ορθολογικός σχεδιασμός τους για την αξιοποίηση και την εξοικονόμηση πόρων»

Εισηγητής: Χρήστος Λύκας, Επίκουρος Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

11:35-11:55 «Αστικό πράσινο: Παραδείγματα αυτo-διαχείρισης από την Ελλάδα»

Εισηγητές: Φωτεινή Νασιώκα, Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Πασχάλης Αρβανιτίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

11:55-12:15 «Η χρήση της παρόχθιας δασικής βλάστησης ως αστικό και περιαστικό πράσινο. Η περίπτωση του παρόχθιου δάσους της Παπαράντζας»

Εισηγητής: Γεώργιος Σπ. Ευθυμίου, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

12:15-12:35 «Η καινοτόμος συμμετοχή των πολιτών στην προστασία και ανάδειξη χώρων αστικού πρασίνου»

Εισηγητής: Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος ευαισθητοποίησης πολιτών WWF Ελλάς

12:35-13:15 Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις – Συζήτηση

Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα «τροφοδοτήσουν» ένα ανοιχτό εργαστήρι πράσινου που πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 26/9/2016 στην πλατεία Καμινάδων, στις 10.00 το πρωί.