Τί μπορεί να αγοράσει σήμερα ένας μαθητής από το κυλικείο;

Τί μπορεί να αγοράσει σήμερα ένας μαθητής από το κυλικείο;

Τί μπορεί να αγοράσει σήμερα ένας μαθητής από το κυλικείο;

Τα σχολεία άνοιξαν για άλλη μια χρονιά και οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τους. Ανάμεσα σε άλλα, ο γονιός πρέπει να αναρωτηθεί: τι θα τρώει το παιδί μου στο σχολείο;

Η σωστή διατροφή  είναι   απαραίτητη στους μαθητές, οι οποίοι έχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες. Οι ανάγκες των μαθητών μάλιστα  για θρεπτικά συστατικά είναι διπλά αυξημένες αφενός λόγω της ταχύτατης σωματικής τους ανάπτυξης και αφετέρου γιατί πρέπει να αντεπεξέλθουν πνευματικά  στις απαιτήσεις  του σχολείου

Τα παιδιά συνήθως δεν παίρνουν μαζί τους κάποιο κολατσιό από το σπίτι αλλά αγοράζουν κάτι από το κυλικείο του σχολείου τους, με τα χρήματα που τους δίνουν οι γονείς τους.

Δυστυχώς στο κυλικείο ο μαθητής μπορεί να βρει διάφορα ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως πατατάκια, γαριδάκια, τοστ με τυριά και αλλαντικά με πλήρη λιπαρά (ζαμπόν, μπέικον κλπ), αναψυκτικά, χυμούς με ζάχαρη, κρουασάν, γλυκά και άλλα.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1183/31.08.2006, όμως, τα κυλικεία απαγορεύεται να πωλούν τα παραπάνω ανθυγιεινά τρόφιμα.
Η καθημερινή κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο το βάρος του μαθητή (ενδεχομένως παιδική παχυσαρκία), να υποβαθμίσει την υγεία του (τερηδόνα, υπέρταση, διαβήτης κλπ) και τέλος να δημιουργήσει κακές διατροφικές συνήθειες στο μαθητή που θα τον ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή.
Είναι σημαντικό το παιδί σας να τρέφεται υγιεινά και σε φάσεις της ημέρας κατά τις οποίες δεν μπορείτε να ελέγξετε εσείς οι ίδιοι την ποιότητα της διατροφής του. Γι’ αυτό λοιπόν είναι καλό να γνωρίζετε τα τρόφιμα που επιτρέπεται να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία, βάσει συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου.

 1. Σάντουιτς – τοστ τυποποιημένα
  Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως.
  Με τυρί ή και γαλοπούλα, χωρίς μαγιονέζα
  Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας.
 2. Απλά αρτοσκευάσματα.
  Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα: όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων), σε ατομική συσκευασία (έως 50 g.).
 1. Διάφορα αρτοσκευάσματα
  Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία, (έως 60 g.)
  Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία, (έως 60 g.)
  Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 g.) με τις παρακάτω προδιαγραφές:
  – Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
  – Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος: (α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 g., (β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 g., (γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 g. και (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 g.
  Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως 200 g.) με τυρί φέτα ή κασέρι.
 1. Γιαούρτι «παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.
 1. Φρέσκα φρούτα , καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.
 1. Ξηρά φρούτα σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
 1. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250 ml για το γάλα με κακάο, έως 330 ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά.
 1. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150ml).
 1. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330 ml).
 1. Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
 1. Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.

Η ποιότητα και η ποσότητα των τροφών που καταναλώνονται στο σχολείο έχουν τεράστια επίδραση στην υγεία και την ευζωία των παιδιών. Μάλιστα πολλές φορές τίθεται και το ερώτημα ποιανού ο ρόλος είναι σημαντικότερος για την διατροφική εκπαίδευση του παιδιού; της οικογένεια ή του σχολείου; Η σωστή απάντηση είναι και των δύο, διότι το παιδί θα αποδεχτεί ευκολότερα το μήνυμα της υιοθέτησης ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, όταν το λαμβάνει από πολλές και διαφορετικές πηγές.

SHARE
Η Αθηνά Παπαθανασίου είναι ∆ιαιτολόγος – ∆ιατροφολόγος µε ειδίκευση στην Κλινική ∆ιατροφή. Αποφοίτησε το 2006 από το Τµήµα Επιστήµης ∆ιαιτολογίας – ∆ιατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης συνεργάστηκε µε τα διαιτολογικά τµήµατα 5 νοσοκοµείων της Αττικής: Τζάνειο, Σισµανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, Λαϊκό. Έχει συµµετάσχει σε πληθώρα επιστηµονικών συνεδρίων υγείας, διατροφής, άσκησης, ψυχολογίας κ.α. ενώ και η ίδια έχει διατελέσει οµιλήτρια σε ηµερίδες σε σχολεία, σε συλλόγους και πολυµαθησιακούς χώρους. Επιπλέον έχει γράψει άρθρα σε θεσσαλικές εφημερίδες. Διατελεί µέλος του Πανελληνίου Συλλόγου ∆ιαιτολόγων ∆ιατροφολόγων και του Ελληνικού Ιδρύµατος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.). Από το 2006 μέχρι σήμερα διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στην Καρδίτσα.