Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας

Το βράδυ της Κυριακής ΄΄κλείνει΄΄ η αυλαία των εκδηλώσεων και της Εκθεσιακής Αγοράς

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας

Με ένα πλήθος εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους συνεχίστηκε, το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου,  η 16η Οικολογική  Γιορτή Καρδίτσας που οργανώνει, στο άλσος του Παυσιλύπου, η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Αργιθέας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EuropeDirect Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε παιχνίδι χαμένου θησαυρού από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας (Ε.Ο.Σ.Κ.), εργαστήρι παρασκευής κεραλοιφών από την κ. Μιχαέλα Βόβες (εκπαιδευτικός), διαδραστική ομιλία με θέμα «Πλαστική σακούλα;» από την κ. Μαρία – Αθηνά Τζιώκα (διαχειριστής πολιτιστικής κληρονομιάς), ενώ το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Καρδίτσας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας παρουσίασε ένα νέο καινοτόμο προϊόν τροφίμου, τα μπισκότα crukies. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κοινό παρακολούθησε και την ομιλία με θέμα «Υδρογονοενέργεια: Το μέλλον της ανθρωπότητας» και εισηγητή τον κ. Κώστα Λάμπο, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Συγγραφέας. (Σημείωση : Το βιβλίο του Κώστα Λάμπου «Ποιος φοβάται το υδρογόνο;» διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Χρυσός Σκαραβαίος», πεζόδρομος Βάλβη).

Στο μεταξύ, πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Οικολογικών Δραστηριοτήτων και Ειδών Χειροτεχνίας στην οποία συμμετέχουν 44 εκθέτες από όλη τη χώρα με μία ευρεία γκάμα προϊόντων.

oikologiki-3

oikologiki-1

oikologiki-6

oikologiki-7

oikologiki-5

oikologiki-4

Η Γιορτή ολοκληρώνεται απόψε το βράδυ (Κυριακή 25/9). Η Εκθεσιακή Αγορά θα λειτουργήσει από τις 17.30 έως τις 22.30, ενώ το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων για το απόγευμα έχει ως εξής :

18:30 – 19:30 Παρουσίαση του τρόπου παρασκευής «Κεφίρ: Το ζωντανό ποτό»

Νικόλαος Κοτρώτσιος, γεωπόνος

19:30 – 20:30 «Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία. Στενή συνεργασία μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών για ποιοτικά και φθηνά προϊόντα»

Ομιλητής: Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος – βιοκαλλιεργητής

20:30 – 21:30 Θεατρική παράσταση: ΄΄Πουλιά΄΄ του Αριστοφάνη. Ένα έργο τόσο σύγχρονο, όσο και η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει πάνω από τις ατομικές και κοινωνικές δεσμεύσεις.

«τέχνης παίδευσις», Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας

21:30 – 22:30 Προβολή ντοκιμαντέρ

Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας – Με την συνεργασία του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

The Garden, 2008, Scott Hamilton, Η.Π.Α., 80’

Το υποψήφιο αυτό για Όσκαρ ντοκυμαντέρ αφηγείται την ιστορία ενός κοινοτικού κήπου στο Los Angeles, μία όαση που έφερε κοντά τους κατοίκους σε μια από τις πιο παρηκμασμένες γειτονιές. Τώρα όμως – που μπουλντόζες απειλούν να τον καταστρέψουν – θα τα παρατήσουν;

God save the green, 2013

Michelle Feralla, Alessandro Rossi / ΙΤΑΛΙΑ, 52΄

Γυρισμένο σε Τορίνο, Βερολίνο, Τεσίνα-Βραζιλία, Τόκυο, Καζαμπλάνκα, Λονδίνο. Ιδιαίτερα επίκαιρο γιατί αναφέρεται στην Αστική Γεωργία, ένα κίνημα που έχει πρόσφατα αποκτήσει σημαντικές ρίζες και στην Αθήνα ως αντίδραση στην οικονομική κρίση.

Εργαστήρι Πρασίνου στην πλατεία Καμινάδων

Η 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας αφιερώνεται στο αστικό πράσινο και κατά τη διάρκεια της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24/9 προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Τα συμπεράσματα αυτά θα «τροφοδοτήσουν» ένα ανοιχτό εργαστήρι πράσινου που πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 26/9/2016 στην πλατεία Καμινάδων, στις 10.00 το πρωί.

Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί με την αρωγή του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου και με τη συμμετοχή μαθητών από Δημοτικά Σχολεία της Καρδίτσας.