Σε υψηλούς τόνους η πρώτη τηλεμαχία Κλίντον- Τραμπ

Σε υψηλούς τόνους η πρώτη τηλεμαχία Κλίντον- Τραμπ

Σε υψηλούς τόνους η πρώτη τηλεμαχία Κλίντον- Τραμπ

Στις ΗΠΑ, με αντεγκλήσεις για την οικονομία, το μεταναστευτικό την εξωτερική πολιτική, μέχρι και για την ιθαγένεια του Μπαράκ Ομπάμα, σημαδεύτηκε η πρώτη τηλεμαχία των υποψηφίων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν έχει «την ενέργεια» που απαιτείται για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όταν θα έχει ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, μια εκεχειρία, την απελευθέρωση διαφωνούντων ή ακόμη θα έχει περάσει 11 ώρες να καταθέτει ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου, θα μπορεί να μου μιλά για ενέργεια, απάντησε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αγκάθι η εθνική ασφάλεια

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι «οι αστυνόμοι του κόσμου» ούτε να προστατεύουν όλες τις χώρες. Θέλω φυσικά να βοηθήσω όλους τους συμμάχους μας, αλλά χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να είμαστε οι αστυνόμοι του κόσμου, δεν μπορούμε να προστατεύουμε τις χώρες παντού στον κόσμο όταν δεν μας πληρώνουν αυτά που πρέπει, τόνισε.

Υψηλοί τόνοι για το μεταναστευτικό

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει μακρύ ιστορικό ρατσιστικήςσυμπεριφοράς.

Ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ ανταπέδωσε χλευαστικά, υποστηρίζοντας  ότι η Κλίντον έχει ελάχιστα πράγματα για τα οποία μπορεί να υπερηφανευτεί παρότι βρίσκεται στη δημόσια ζωή επί δεκαετίες.

Διαξιφισμοί για το ζήτημα ιθαγένειας του Προέδρου

Ο Τραμπ «πραγματικά άρχισε την πολιτική του δράση βασιζόμενος σε έναρατσιστικό ψέμα, ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας μας δεν είναι αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό. Αλλά επέμενε. Επέμενε επί χρόνια και χρόνια», ανέφερε η Κλίντον.

«Κανένας δεν έθετε το ζήτημα πιεστικά. Ήμουν ο μόνος που τον ανάγκασε να παρουσιάσει το πιστοποιητικό γέννησής του και νομίζω έκανα καλή δουλειά», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ φέρεται να επιχείρησε και «ανάκτηση Αφροαμερικανώνψηφοφόρων», επιμένοντας ότι τα επιχειρήματα της Κλίντον είναι ανειλικρινή.

Για την οικονομία και το διεθνές εμπόριο 

Η Χίλαρι Κλίντον αποκάλεσε τις λύσεις που προτείνει Ντόναλντ Τραμπ για την οικονομία «υπεραπλουστευτικές , ενώ ο αντίπαλος της ανταπέδωσε κατηγορώντας την υποψήφια των Δημοκρατικών ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια» και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια και δεσμεύτηκε να ανακτήσει τις θέσεις εργασίας.

Ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο, απάντησε η Κλίντον.

Εξωτερική πολιτική

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος. Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο, ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε «μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ.

Φορολογικά

Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ όσον αφορά τα φορολογικά του, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί, καθώς δεν έχει πληρώσει ποτέ ομοσπονδιακούς φόρους.

«Ντόναλντ, ξέρω πως ζεις στη δική σου πραγματικότητα, αλλά δεν είναι αυτά τα γεγονότα», ανταπέδωσε η Κλίντον.

Ο συντονιστής Λέστερ Χολτ δυσκολεύτηκε πολύ να ελέγξει τη ροή της συζήτησης διάρκειας 90 λεπτών, με τους υποψήφιους να αλλάζουν συνεχώς και απροειδοποίητα θέμα, για παράδειγμα από την εμπορική πολιτική στοΙσλαμικό Κράτος, με τον Τραμπ να κατηγορεί την Κλίντον ότι αποκαλύπτει στον εχθρό πώς σχεδιάζει να τον αντιμετωπίσει. Η υποψήφια των Δημοκρατικών απάντησε ότι «αντίθετα με τον Τραμπ, η ίδια έχει τουλάχιστον ένα σχέδιο».

Οι αγορές και η πρώτη δημοσκόπηση

Η τηλεμαχία αυτή χαρακτηριζόταν εξαιρετικά κρίσιμη καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το σταθερό προβάδισμα που διατηρούσε η Κλίντον τους τελευταίους μήνες έναντι του Τραμπ «έχει εξανεμιστεί».

Η πρώτη δημοσκόπηση, δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα από το δίκτυο CNN και ανακηρύσσει νικήτρια την Χίλαρι Κλίντον με 62% των ερωτηθέντων έναντι 27% για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αγορές της Ασίας ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους, σε μια ένδειξη πως αρκετοί επενδυτές συνηγορούν υπέρ της Κλίντον.

Οι τηλεθεατές της εκπομπής ξεπέρασαν το ρεκόρ των 80 εκατομμυρίων που είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζίμι Κάρτερ με τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980.

Παρόντες στο πανεπιστήμιο Χόφστρα όπου έγινε η συζήτηση ήταν ο Μπιλ και η Τσέλσι, η μοναχοκόρη των Κλίντον, τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Ακολουθούν άλλες δύο τηλεμαχίες των δύο υποψήφιων, την 9η και τη 19η Οκτωβρίου.

SHARE