Τα επικείμενα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. για την απασχόληση

Τα επικείμενα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. για την απασχόληση

Τα επικείμενα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. για την απασχόληση

Η Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. κα Μαρία Καραμεσίνη πραγματοποίησε συνάντηση ενημέρωσης στο Ε.Ε.Α. όπου και εξέθεσε, στα μέλη του Δ.Σ. και σε εκπροσώπους επαγγελματικών κλάδων, τα νέα προγράμματα του Οργανισμού για την στήριξη της απασχόλησης.

Υποδεχόμενος την κα Διοικητή, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι:

«Η συνάντηση έχει σκοπό την αλληλοενημέρωση δραστηριοτήτων των δύο φορέων για να διερευνηθούν τα πεδία συνεργασίας και αξιοποίησης προγραμμάτων, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις.

Υπάρχουν θέματα να συζητήσουμε όπως η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας με νέα προγράμματα απασχόλησης. Η αλλαγή αυτή γίνεται μετά από προσπάθεια του Ε.Ε.Α. προς το υπουργείο Εργασίας.

Το Ε.Ε.Α. δίνει ιδιαίτερη σημασία στην θεσμοθέτηση της προγραμματισμένης προετοιμασίας των νέων (school-to-work programmes) για την αγορά εργασίας, με τρόπο ώστε να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος προσαρμογής σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και να μη δημιουργούνται αρνητικές διαθέσεις στις προσλήψεις, λόγω του ζημιογόνου χρόνου προσαρμογής.

Η κρίση βαθαίνει, η ανεργία παραμένει στα ύψη και, στην κυβέρνηση και σε όλους εμάς, πέφτει η μεγάλη ευθύνη να βρούμε τρόπους επανεκκίνησης της οικονομίας, να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και να διευρύνουμε την απασχόληση.»

Η κα Καραμεσίνη ενημέρωσε για βασικές δραστηριότητες του Ο.Α.Ε.Δ. και για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προβλέπονται να τεθούν σε εφαρμογή.
Τόνισε:

– Σε εξέλιξη είναι και κλείνει στις 6 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα για την εργασιακή εμπειρία ανέργων ηλικίας 25 ως 29 ετών. Περιλαμβάνει 4 μήνες πρακτική άσκηση εντελώς δωρεάν για την επιχείρηση και η κάλυψη του κόστους γίνεται από τον ΟΑΕΔ. Ομοίως, το ίδιο γίνεται και με το αντίστοιχο πρόγραμμα για νέους 18 -24 ετών του οποίου η προθεσμία λήγει στις 22 Οκτωβρίου.

-Η καινοτομία των νέων προγραμμάτων είναι ότι ξεκινάνε από την προσφορά θέσεων και αντικειμένων εργασίας για πρακτική άσκηση από τις επιχειρήσεις ώστε να «κουμπώσει» ο Ο.Α.Ε.Δ. τους ανέργους με τις θέσεις πρακτικής άσκησης. Στόχος είναι η εφαρμογή της αρχής: ο κατάλληλος άνεργος στην κατάλληλη θέση.
.
-Τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας δεν θα επαναλαμβάνονται ώστε να διαιωνίζεται η κατάσταση του εκπαιδευομένου, όπως γινόταν με τα προγράμματα stage τα οποία επαναλαμβάνονταν επί χρόνια!

Με την ολοκλήρωση της τετράμηνης Εργασιακής Εμπειρίας, οι πρακτικά ασκούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών (θα εκδοθεί αντίστοιχη Δημόσια Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις πριν τη λήξη της πρακτικής άσκησης). Μπορεί να τους προσλάβει και η ίδια η επιχείρηση, εφόσον της κάνει ο εργαζόμενος και τον έχει ανάγκη, μέσω του προγράμματος επιδότησης.

-Θέσαμε ως όρο, να μην έχει ο υποψήφιος άνεργος για το πρόγραμμα, πάνω από 100 ένσημα, δεδομένου ότι αυτοί οι νέοι έχουν πραγματική έλλειψη εργασιακής εμπειρίας.

– Δίνουμε με την εφαρμογή και στις επιχειρήσεις και στους ανέργους, τρεις επιλογές για να διαλέξουν οι μεν τον εργαζόμενο οι δε την επιχείρηση που τους ταιριάζει.

-Μέχρι στιγμής οι θέσεις στα προγράμματα έχουν υπερκαλυφθεί.

-Το νέο πρόγραμμα που ετοιμάζουμε και θα βγει άμεσα είναι το πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης ανέργων ηλικίας 30 έως 49 ετών με ιδιαίτερες πρόνοιες για τους μακροπρόθεσμα (άνω των 12 μηνών) ανέργους και τους βραχυπρόθεσμα ανέργους. Στην Ελλάδα οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 72% των ανέργων.

-Το πρόγραμμα επιδότησης ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών θα επαναπροκηρυχθεί πολύ σύντομα. Μένει να ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα που θέτουν οι κανονισμοί ελάχιστων όρων τη Ε.Ε. για τη μη απόλυση προσωπικού επί 12 μήνες πριν, με την μετάβαση σε καθεστώς που το όριο είναι τρεις μήνες.

-Ισχύουν στο πρόγραμμα οι δεσμεύσεις πρόσληψης για τρεις μήνες μετά την 9μηνη διάρκεια του προγράμματος.

-Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό και όταν καλύπτονται οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσεται.

-Σε όλα τα προγράμματα, για νέες θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις πρέπει να μπουν με κλειδάριθμο στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναζήτησης ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. και εκεί θα έχουν δυνατότητα μέχρι 10 επιλογές ανέργων που ταιριάζουν και να κάνουν επιλογή. Μέσα θα έχουν στη διάθεσή τους τα πλήρη βιογραφικά και τα προσόντα των ανέργων.

-Το σύστημα αναζήτησης ανέργων είναι συνδεδεμένο με το σύστημα Εργάνη και έτσι κάθε νέα αναγγελία πρόσληψης στο Εργάνη διαγράφει αυτομάτως τον άνεργο από το σύστημα αναζήτησης ανέργων του ΟΑΕΔ κι έτσι δεν θα υπάρχουν άστοχες επιλογές.

-Σύντομα θα προκηρυχθεί, τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου, ένα νέο πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας, το οποίο συζήτησε με το Ε.Ε.Α. ο υπ. Εργασίας κ. Κατρούγκαλος.

-Προβλέπεται ότι αναλόγως των δεδομένων των ανέργων και των επιχειρήσεων, να ορίζεται το ύψος και να δίνεται και η επιδότηση. Αυτό θα αφορά βραχυχρόνια ανέργους αλλά και μακροχρόνια εφόσον δικαιούνται το βοήθημα ανεργίας που είναι 200 ευρώ το μήνα. Ο Ο.Α.Ε.Δ. θα καλύπτει το υπολειπόμενο, μέχρι τα 360 ευρώ.»

Ακολούθησε διάλογος πάνω σε ερωτήσεις που υπέβαλαν τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α..

ΠΗΓΗwww.taxheaven.gr
SHARE