Αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα 5% δείχνει τροπολογία για το ΕΤΜΕΑΡ

Αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα 5% δείχνει τροπολογία για το ΕΤΜΕΑΡ

Αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα 5% δείχνει τροπολογία για το ΕΤΜΕΑΡ

Μεσοσταθμικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για ορισμένες κατηγορίες τιμολογίων, όπως τα αγροτικά και τα επιχειρηματικά, εκτιμάται ότι θα προκύψουν από το νέο τρόπο υπολογισμό του τέλους μείωσης των ρύπων στα τιμολόγια (ΕΤΜΕΑΡ). Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αύξηση, για τους καταναλωτές, θα φτάσει το 5% και αναμένεται να εφαρμοστεί ίσως και αναδρομικά, έπειτα από απόφαση της ΡΑΕ. Πάντως, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, αντικρούουν τα περί αυξήσεων.

Ο νέος υπολογισμός ήταν επιβεβλημένος, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και πέρασε με τροπολογία Σκουρλέτη που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ θα επιφέρει αύξηση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά 45 εκατομμύρια ευρώ για το 2017, ενω σημειωτέον πως η τροπολογία αυτή αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτής, αυξάνεται στο 100% από 75% για το 2017 η χρέωση των εκπροσώπων φορτίου που προκύπτει με την εφαρμογή της μεθοδολογίας.

Η αναπροσαρμογή, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, έχει ως στόχο την εξάλειψη του χρέους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ μέχρι το τέλος του 2017.

Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια την Πέμπτη, έχοντας συγκεντρώσει σκληρή κριτική το τελευταίο διάστημα, ακριβώς επειδή ότι τονίζεται πως θα προκαλέσει νέα επιβάρυνση για τους φορολογούμενους πολίτες μέσω του «φουσκώματος» των τιμολογίων της ΔΕΗ.