Στον πρόεδρο της Κολομβίας απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης

Στον πρόεδρο της Κολομβίας απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης

Στον πρόεδρο της Κολομβίας απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
Πηγή Φωτογραφίας: www.ert.gr

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο.

Η νορβηγική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον κολομβιανό πρόεδρο για το έργο του να φέρει ειρήνη στην χώρα του,παρά το γεγονός ότι η ειρηνευτική διαδικασία καταψηφίστηκε σε δημοψήφισμα πριν από λίγες μέρες.

Η συμφωνία απορρίφθηκε με μικρή διαφορά από τους Κολομβιανούς την Κυριακή, αλλά «το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή», ανέφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Η επιτροπή ελπίζει ότι το βραβείο ειρήνης θα του δώσει τη δύναμη να πετύχει σε αυτό το απαιτητικό έργο. Ελπίδα της επιτροπής είναι, ότι στα χρόνια που έρχονται, ο κολομβιανός λαός θα καρπωθεί την προσπάθεια της διαδικασίας συμφιλίωσης.

Το βραβείο αυτό, σύμφωνα και με τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ,  πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».

Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται σε ετήσια βάση στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, και συγκεκριμένα στο δημαρχείο της πόλης.

SHARE