Προς μερική εκταμίευση προσανατολίζεται το Eurogroup

Προς μερική εκταμίευση προσανατολίζεται το Eurogroup

Προς μερική εκταμίευση προσανατολίζεται το Eurogroup

Το «πράσινο φως» αναμένεται να δοθεί σήμερα για το 1,1 δισ. ευρώ και όχι για το συνολικό μέρος της δόσης των 2,8, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, το κώλυμα προκύπτει στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς λείπουν ακόμα κρίσιμα στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, και όχι στην ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων, που θεωρούνται ολοκληρωμένα.

Αναλυτικά από την δόση των 2,8 δισ. που προορίζεται για τα ελληνικά ταμεία, τα 1,1 είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Σύμφωνα, όμως, με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δισ) να έχει απορροφηθεί.

Για το κατά πόσο έχει απορροφηθεί ή όχι, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία και έτσι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα μπορούν να αποφασίσουν κατά πόσο μπορούν να προχωρήσουν στην δεύτερη εκταμίευση του ποσού αυτού.

Έτσι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η σημερινή απόφαση αφορά την εκταμίευση των 1,1 δισ. για την αποπληρωμή του χρέους και όχι των υπόλοιπων 1,7 δισ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες και να αποφασιστεί η υπόλοιπη εκταμίευση σε μια αργότερη ημερομηνία μέσα στον Οκτώβριο, όταν η ελληνική πλευρά θα έχει παρουσιάσει όλα τα στοιχεία.

Ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι θα  μπορέσει το Eurogroup να αποφασίσει «την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, γιατί η Ελλάδα έχει κάνει τρομακτική δουλειά για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης».

Ο ίδιος σημείωσε πως η Κομισιόν έχει καταθέσει την έκθεσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και «κανονικά» θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Όπως υπογράμμισε, όλες οι πλευρές, τόσο η Ελλάδα, όσο και οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και οι θεσμοί, πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να βρεθεί μία συνολική συμφωνία έως το τέλος του χρόνου.

Μία συμφωνία, την οποία, όπως είπε, αναμένουν και ο ελληνικός λαός, αλλά και η διεθνής κοινότητα.

«Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα», επεσήμανε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να εργαστούν για να γίνει η Ελλάδα ένα «success story».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Νταίσελμπλουμ δήλωσε έτοιμος να ακούσει από τους θεσμούς αν τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί.

«Ακούω θετικές ειδήσεις αλλά περιμένουμε την εισήγηση των θεσμών», είπε.

ΠΗΓΗwww.kathimerini.gr
SHARE