Στους οικονομικούς εισαγγελείς νέα λίστα με 475 μεγαλοκαταθέτες

Στους οικονομικούς εισαγγελείς νέα λίστα με 475 μεγαλοκαταθέτες

Στους οικονομικούς εισαγγελείς νέα λίστα με 475 μεγαλοκαταθέτες

Πρόκειται για τη λίστα, την ύπαρξη της οποίας ανακοίνωσε χθες πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Η λίστα, αμέσως μετά την παραλαβή της, εστάλη στους οικονομικούς εισαγγελείς για να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου.

Αυτή η λίστα αφορά λογαριασμούς καταθέσεων του 2010 σε τράπεζα της κεντρικής Ευρώπης, ενώ, σύμφωνα με  πληροφορίες, περιλαμβάνει ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Η νέα λίστα με τους 475 Έλληνες καταθέτες στάλθηκε ηλεκτρονικά με ειδικό κρυπτογραφημένο σύστημα στην υπηρεσία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεωντου υπουργείου Οικονομικών, πριν από 10 μέρες, από την αντίστοιχη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου τηςΡηνανίας Βεστφαλίας.

Είναι το αποτέλεσμα των επαφών που, μαζί με τον γενικό γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη, είχε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όλο το τελευταίο διάστημα με τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς. Συνεργασία που εκφράστηκε και με αποστολή ελεγκτών του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στο γερμανικό κρατίδιο για περαιτέρω εκπαίδευση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στο επιτελείο του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη θεωρούν ότι το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτει πλέον η χώρα και αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι πολύ ισχυρό και αποδίδει ήδη καρπούς.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια έχει τα εξής βήματα

Διασταύρωση με τις άλλες λίστες καταθετών του εξωτερικού που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές Αρχές.

Διασταύρωση των εισοδημάτων, τα οποία οι συγκεκριμένοι καταθέτες έχουν δηλώσει στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια με το ύψος των καταθέσεων που υπάρχουν στους λογαριασμούς τους.

Εκτιμάται ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τους ελέγχους που θα γίνουν θα είναι διαθέσιμα στον επόμενο 1-1,5 μήνα.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE