Διάσωση 37 μεταναστών ανοιχτά στην Ικαρία

Διάσωση 37 μεταναστών ανοιχτά στην Ικαρία

Διάσωση 37 μεταναστών ανοιχτά στην Ικαρία

Ιστιοφόρο σκάφος με 37 μετανάστες που δηλώνουν Ιρακινοί, εντοπίστηκε στη διάρκεια της νύχτας, βόρεια – βορειοδυτικά της Ικαρίας, έπειτα από επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος. Μεταξύ των ατόμων βρίσκονταν και πολλά παιδιά.

Κάποιος από τους επιβαίνοντες του ιστιοφόρου, με το κινητό του τηλέφωνο, ειδοποίησε μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112, ότι το σκάφος είναι ακυβέρνητο, χωρίς να δώσει στίγμα.

Άμεσα ειδοποιήθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης «ΕΣΚΕΔ» του υπουργείου Ναυτιλίας και με το στίγμα του κινητού τηλεφώνου ξεκίνησαν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του νοτιανατολικού Αιγαίου, από τρία πλωτά του Λιμενικού, ναυαγοσωστικό, σκάφος της Frontex και επτάπαραπλέοντα πλοία.

Τελικά το ιστιοφόρο με τους μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά της Ικαρίας και οδηγήθηκε στον Εύδηλο, όπου και αναμένουν οι μετανάστες να μεταφερθούν σε κάποια υποδομή φιλοξενίας.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, ωστόσο οι μετανάστες που κάλεσαν το 112 δήλωσαν ότι έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους.

Με βάση την κλήση, το στίγμα του σκάφους προσδιορίστηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ικαρία, Τήνο, Μύκονο, Νάξο και Ανδρο.

Στον Εύδηλο βρέθηκε αμέσως συνεργείο της ΕΡΤ και ο δημοσιογράφος του ert.gr Νάσος Μπράτσος, που είναι εκεί προκειμένου να «γυρίσουν» ντοκιμαντέρ-έρευνα για την προσφυγιά στην Ικαρία, και προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στα μικρά παιδιά.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE