«Βόμβες» Στουρνάρα κατά Βαρουφάκη

«Βόμβες» Στουρνάρα κατά Βαρουφάκη

«Βόμβες» Στουρνάρα κατά Βαρουφάκη

Πολιτικές «βόμβες» κατά πάντων, για τις αιτίες της κρίσης, έριξε χθες ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αρχικά άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, λέγοντας: «Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά η δημοσιονομική κρίση ετών 2008-2010 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους», είπε ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ λίγο αργότερα ανέφερε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά. Στη συνέχεια, όμως, και εν μέσω θυελλώδους συνεδρίασης που εκτροχιάστηκε εξαιτίας των άθλιων επιθέσεων του Η. Κασιδιάρη και του Ν. Νικολόπουλου, ο διοικητής μίλησε για όσα οδήγησαν στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, στην επώδυνη διαπραγμάτευση των 17 ωρών στις Βρυξέλλες και στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφος Παπαδόπουλος προσπάθησε να εκμαιεύσει από τον κ. Στουρνάρα κάποια δήλωση ή έναν υπαινιγμό έστω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έκανε όσα μπορούσε ή όσα θα έπρεπε προτού επιβληθούν τα capital controls. «Πήγε ο Βαρουφάκης στην ΕΚΤ και τους είπε: Είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας. Μπήκε και είπε ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας! Τους είπα: Μην τον πιστεύετε. Και μου απάντησαν είναι ο υπουργός Οικονομικών σας, δεν μπορούμε να μην τον πιστέψουμε!», αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας όσα έλεγε ο κ. Βαρουφάκης με ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια των ΜΜΕ είπε ότι αυτά είναι 317 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 1,3 δισ., δηλαδή μόλις το 25% στο σύνολο του δανεισμού του κλάδου. Ακόμη, το σύνολο οφειλών 9 Ομίλων ΜΜΕ, ανέρχεται σε 844 εκατ. ευρώ (ο νέος δανεισμός 229 εκατ. ευρώ δόθηκε μετά το 2010 και έως το 2015). «Άρα τα περισσότερα δάνεια δόθηκαν πριν από την κρίση», είπε ο διοικητής.

ΠΗΓΗwww.imerisia.gr
SHARE