Απολίθωμα φωνητικού οργάνου πουλιού ηλικίας 68 εκατ. ετών

Απολίθωμα φωνητικού οργάνου πουλιού ηλικίας 68 εκατ. ετών

Απολίθωμα φωνητικού οργάνου πουλιού ηλικίας 68 εκατ. ετών

Χρονολογείται προ περίπου 66 έως 68 εκατομμυρίων ετών -λίγο προτού εξαφανισθούν οι δεινόσαυροι- και ανήκει σε ένα πρόγονο των πουλιών που έμοιαζε με πάπια ή χήνα. Πρόκειται για το αρχαιότερο απολίθωμα φωνητικού οργάνου (σύρριγγας) πουλιού που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Οι παλαιοντολόγοι το  ανακάλυψαν στην Ανταρκτική

Τα πουλιά είναι απόγονοι των δεινοσαύρων. Όμως το συγκεκριμένο  φωνητικό όργανο δεν έχει βρεθεί ποτέ έως τώρα σε δεινόσαυρους της ίδιας εποχής. Αυτό οδηγεί πλέον τους επιστήμονες σε τρεις εκτιμήσεις: ότι ησύριγξ (ή σύριγγα) εμφανίσθηκε σχετικά αργά στην εξέλιξη των πουλιών, ότιοι δεινόσαυροι δεν έβγαζαν κραυγές όπως τα σημερινά πουλιά και ότι μερικοί τουλάχιστον πρόγονοι των πουλιών έβγαζαν ήχους παρόμοιους με τους σημερινούς.

Η σύριγγα (το αντίστοιχο του λάρυγγα στα θηλαστικά), η οποία δεν περιέχει φωνητικές χορδές, βρίσκεται στη βάση της τραχείας, πριν τη διακλάδωσή της προς τους πνεύμονες, και επιτρέπει στα πουλιά να βγάζουν διάφορους ήχους. Αποτελείται από διαδοχικούς δακτυλίους από χόνδρο, καθώς και από μαλακούς μυικούς ιστούς που δονούνται.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και την Κίνα, με επικεφαλής τηνΤζούλια Κλαρκ της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Τέξας-Όστιν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Το απολίθωμα του πουλιού Vegavis iaai είχε ανακαλυφθεί από το 1992, από επιστήμονες του Ανταρκτικού Ινστιτούτου της Αργεντινής, στην ανταρκτική νήσο Βέγκα, αλλά μόλις πρόσφατα οι ερευνητές συνειδητοποίησαν περί τίνος επρόκειτο.

Οι επιστήμονες αν και δεν μπορούν να είναι βέβαιοι, εκτιμούν -με βάση την ανατομική μελέτη – ότι η σύριγγα επέτρεπε στο πουλί να βγάζει ήχους σαν το κρώξιμο της πάπιας ή σαν…κορνάρισμα.

Όσον αφορά τους γνωστούς δεινόσαυρους, όπως ο τρομερός Τυρανόσαυρος, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι διέθετε λάρυγγα και όχι σύριγγα και ότι έβγαζε δυνατούς βρυχηθμούς (κατάλληλους για θρίλερ…τύπου Jurassic Park) .

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE