Χαιρετισμός του πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα

Χαιρετισμός του πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα

Στις εκδηλώσεις του Πανελλήνιου Ελληνοιταλικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίαςστην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα

Χαιρετισμός του πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων  Δημήτρη Σιούφα

«Χαιρετίζω τις εκδηλώσεις του Πανελλήνιου Ελληνοιταλικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας, στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα με διακεκριμένους ομιλητές. Η ύπαρξη ανάλογων συλλογικοτήτων στην κοινωνία, εμπεδώνει την συνεργασία των δύο Λαών, πέρα από τις διακυβερνητικές σχέσεις.

Ελλάδα και Ιταλία, μέλητης Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινού νομίσματος, συνδέονται με πολιτιστικούς, οικονομικούς διαχρονικούς και πολιτικούς δεσμούς. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε,ότι το πολιτιστικό οικοδόμημα της Ευρώπης έχει τους δύο πυλώνες του, στην Αθήνα και την Ρώμη.

Αισθάνομαι εξαιρετική τιμή, γιατί στην διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Ανάπτυξης, και Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, συνέβαλα καθοριστικά στην αναβάθμιση και εμπέδωση των σχέσεων των δύο χωρών, σε συνεργασία με τους Υφυπουργούς Γιάννη Παπαθανασίου και μετέπειτα Υπουργό Οικονομικών, Τάσο Νεράντζη και Γιώργο Σαλαγκούδη και τον Γενικό Γραμματέα Ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου.

Οι συμφωνίες και η επακολουθήσασα  εφαρμογή τους, που υπέγραψα με διακεκριμένους Ιταλούς πολιτικούς αποτελούν την απόδειξη αυτών.

Η πρότασή μου για ενεργειακή Κοινότητα των Χωρών της Μεσογείου, το 2006, και η ίδια του τότε Ιταλού Πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, ώθησε τις σχέσεις των Ευρωπαϊκών Κρατών με τις χώρες που περιβάλλουν την Μεσόγειο, να κάνουν σημαντικό βήμα συνεργασίας. Ελπίζω και εύχομαι να προχωρήσει.

Η προσπάθεια μου, το 2004 και το 2005, οδήγησε στην υπογραφή της Συμφωνίας για την Ενεργειακή Κοινότητα Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις 25/10/2005 στην Αθήνα. Πρόκειταιγια μεγάλη ενεργειακή, και όχι μόνο, κατάκτηση.

Η άριστη συνεργασία μου με τους Υπουργούς, ΚλαούντιοΣκαγιόλα και Πιέρ – Λουίτζι Μπερσάνι, τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας ΧιλμίΓκιουλέρκαι τους συνεργάτες τους, και η υπογραφή σειρά ενεργειακών συμφωνιών, μεταξύ μας και της Τουρκίας, άνοιξαν και κατασκεύασαν το Νότιο ενεργειακό διάδρομο Φυσικού Αερίου, για μεταφορά φυσικού αερίου δια της Τουρκίας στην Ελλάδα μήκους 300 χλμ. και την Ιταλία υποθαλασσίως  και από εκεί, στην Ευρώπη, από το Αζερμπαϊτζάν, την Αίγυπτο, και  το Ιράν.

Ο αγωγός αυτός έφθασε μέχρι την Κομοτηνή, ξεκινώντας από το Καρατζαμπέ της Τουρκίας, έργο ιστορικής σημασίας για τις δύο χώρες και την Ευρώπη. Το σχέδιο για επέκταση εκκρεμεί. Αλλά και οι συμφωνίες μου για συνεργασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων έδωσε ήδη πολλούς καρπούς, ως συνέχεια ειδικών συναντήσεων στην Καζέρτα της Ιταλίας.

Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και να συνεργαστώ στα Συμβούλια Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εδώ στην Ελλάδα με τον τότε Επίτροπο και μετά Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, και προωθήσαμε σημαντικά θέματα Ανταγωνισμού, αλλά και του νέου αναπτυξιακού νόμου το 2004, του πιο επιτυχημένου σε αριθμό και ύψος επενδύσεων.

Τέλος δεν μπορώ να μην σταθώ στην Ιταλική επένδυση στην Θεσσαλία και την αναπτυξιακή συνεισφορά των επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών, την ΕΠΑ Θεσσαλίας στο φυσικό αέριο. Και βεβαίως την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στους δύο Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων με την επένδυση της ΔΕΠΑ και της ΕΠΑ Θεσσαλίας με συγχρηματοδότηση του ΕΠΑΝ, την μεγαλύτερη που έγινε στη Θεσσαλία, ύψους 53 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 28 εκατ. ευρώ η ΔΕΠΑ και 25 εκατ. Ευρώ της ΕΠΑ Θεσσαλίας,  συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη αλλά και στην οικονομική και περιβαλλοντική χρήση του φυσικού αερίου από τις επιχειρήσεις και του πολίτες.

Και βέβαια, στο ότι εκατοντάδες επαγγελματίες την περίοδο αυτή της κρίσης, να έχουν δουλειές στους δύο Νομούς.

Οφείλω να αναφέρω ακόμα, τον προγραμματισμό επέκτασης του Φυσικού Αερίου σε 13 Νομούς της χώρας και την δημιουργία τριών νέων ΕΠΑ».

SHARE