Ερωτήσεις – Απαντήσεις γύρω από την παιδική διατροφή!

Ερωτήσεις – Απαντήσεις γύρω από την παιδική διατροφή!

Ερωτήσεις – Απαντήσεις γύρω από την παιδική διατροφή!
  1. Ισχύει πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και στο ύψος του παιδιού;

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών, θα βοηθήσει στην στήριξη του μυοσκελετικού συστήματος του παιδιού προάγοντας την ανάπτυξη του. Επίσης, λόγω της βασικής ύπαρξης του ασβεστίου θα βοηθήσει το καρδιαγγειακό σύστημα του και θα ενισχύσει την μεταφορά των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

  1. Είναι αλήθεια πως αν ένα παιδί είναι παχύσαρκο από την παιδική ηλικία, τότε δύσκολα θα μπορεί να είναι κανονικό (στο βάρος) ως ενήλικος;

Όλα ξεκινάνε από τη βάση της παχυσαρκίας, η οποία είναι τα λιποκύτταρα. Εάν ένα παιδί, λαμβάνει περισσότερες θερμίδες πέραν του απαραίτητου ποσού, τότε αυξάνει το θερμιδικό ισοζύγιο με αποτέλεσμα να αυξάνεται το σωματικό του βάρος. Το βασικό μειονέκτημα, είναι το ότι σε αυτή την μικρή ηλικία, τα λιποκύτταρα δεν θα υπερτραφούν αλλά θα υπερπλαστούν, με αποτέλεσμα στο εγγύς μέλλον να είναι πιο δύσκολο να μειωθεί το σωματικό βάρος. Όμως, το πιο αρνητικό αποτέλεσμα δεν είναι το θέμα της υπερπλαστικής ή της υπερτοφικής παχυσαρκίας, αλλά η ψυχολογία του παιδιού. Ένα παχύσαρκο ή έστω ακόμη και υπέρβαρο παιδί, θα ζει πάντα με την αγωνία μη ξανα-παχύνει και θα εμφανίζει ανά άτακτα χρονικά διαστήματα υπερφαγικά και ενοχικά επεισόδια.

  1. Ένα παιδί πρέπει να τρώει περισσότερο από έναν ενήλικο γιατί είναι στην ανάπτυξη;

Η ανάπτυξη ενός παιδιού, είναι η βάση για την σχεδίαση ενός παιδικού διατροφολογίου. Γεγονός είναι, ότι τα παιδιά έχουν αυξημένες ανάγκες σε θερμίδες εν συγκρίσει των ενηλίκων διότι πέραν των αυξημένων ενεργειακών αναγκών, πρέπει να προστατευθεί και η υγεία του ανοσοποιητικού και της λειτουργίας των νευρικών ερεθισμάτων του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ότι ένα παιδί χρειάζεται περισσότερο ασβέστιο εν συγκρίσει ενός ενήλικα, οπότε ένα παιδί θα πρέπει να καταναλώνει απαραιτήτως 3 μερίδες γαλακτοκομικών, ενώ ένας ενήλικας 2 μερίδες και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις να μεταβαίνει στη 3η κατανάλωση.

  1. Εάν ένα παιδί, έχει αυξημένη χοληστερόλη υπάρχει περίπτωση να μειωθεί μέσω της διατροφής και να μην χρειασθεί φαρμακευτική αγωγή;

Ναι, αν και η αυξημένη χοληστερόλη επηρεάζεται μόλις 20% από τη διατροφή, εάν οι γονείς απευθυνθούν στον εκάστοτε διαιτολόγο – διατροφολόγο, με τη σύσταση ενός πλήρως εξατομικευμένου διατροφολογίου, θα εμφανισθούν θετικά αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερόλης. Το βασικό θέμα, είναι να διερευνηθεί γιατί το παιδί έχει αυξημένη χοληστερόλη και να προσπαθήσει ο επιστήμονας της διατροφής, να μπορέσει να εντάξει τρόφιμα τα οποία το παιδί αποφεύγει, ώστε να βοηθηθεί στη μείωση της ολικής χοληστερόλης.

  1. Το παιδί μου σε λίγες μέρες δίνει διαγώνισμα και έχει αγχωθεί, να του δώσω κάποιο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα;

Όχι, εάν η διατροφή του παιδιού σας, βασίζεται στα υγιή πλαίσια τότε να μην καταφύγετε στην ύστατη και απαράδεκτη λύση των πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων. Δεν πρέπει να ενισχύουμε το αίσθημα της εύκολης διατροφής στα παιδιά και φυσικά πρέπει να εκπαιδευθούν στο τι σημαίνει σωστή διατροφή μέσω των τροφών και όχι στο πιο συμπλήρωμα είναι πιο αποδοτικό. Αυξήστε τη κατανάλωση των εσπεριδοειδών φρούτων και των κρεατικών πλούσια σε σίδηρο, ώστε να αυξηθεί η αιμάτωση του οργανισμού και η οξυγόνωση του εγκεφάλου με θετικό αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία της συμπεριφοράς του έναντι των διαφόρων εκτεταμένων καταστάσεων.

SHARE
Η Αθηνά Παπαθανασίου είναι ∆ιαιτολόγος – ∆ιατροφολόγος µε ειδίκευση στην Κλινική ∆ιατροφή. Αποφοίτησε το 2006 από το Τµήµα Επιστήµης ∆ιαιτολογίας – ∆ιατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης συνεργάστηκε µε τα διαιτολογικά τµήµατα 5 νοσοκοµείων της Αττικής: Τζάνειο, Σισµανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, Λαϊκό. Έχει συµµετάσχει σε πληθώρα επιστηµονικών συνεδρίων υγείας, διατροφής, άσκησης, ψυχολογίας κ.α. ενώ και η ίδια έχει διατελέσει οµιλήτρια σε ηµερίδες σε σχολεία, σε συλλόγους και πολυµαθησιακούς χώρους. Επιπλέον έχει γράψει άρθρα σε θεσσαλικές εφημερίδες. Διατελεί µέλος του Πανελληνίου Συλλόγου ∆ιαιτολόγων ∆ιατροφολόγων και του Ελληνικού Ιδρύµατος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.). Από το 2006 μέχρι σήμερα διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στην Καρδίτσα.