Ερώτηση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για το Θάνατο εργαζόμενου σε έργο της...

Ερώτηση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για το Θάνατο εργαζόμενου σε έργο της Περιφέρειας

Ερώτηση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  για το Θάνατο εργαζόμενου σε έργο της Περιφέρειας

Έναν ακόμη εργάτη θρηνήσαμε την Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016, στο  Νομό Μαγνησίας, αυτή τη φορά σε έργο της Περιφέρειας, σε εργασίες ασφαλτόστρωσης στο δρόμο 304 ΠΕΒ – Καναλίων.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι χτυπήθηκε από το ρεύμα, τη στιγμή που ακουμπούσε στο μηχάνημα ασφαλτόστρωσης του αναδόχου, που εκτελούσε το έργο για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, με πιθανότερο ενδεχόμενο το μηχάνημα να ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Αυτό το νέο έγκλημα, κατά τη γνώμη μας, γεννά σειρά ερωτηματικών σε σχέση με το πώς και με ποια κριτήρια γίνονται οι αναθέσεις ή οι διαγωνισμοί, αν και ποια εχέγγυα για μέτρα ασφαλείας δίνει ο ανάδοχος, αν αυτά απαιτούνται από την Περιφέρεια κ.λ.π. Γιατί γίνεται κατανοητό σε όλους μας ότι σε δύσκολους καιρούς όπου τα δημόσια έργα είναι μετρημένα στα «δάχτυλα» και η «πίτα» έχει μειωθεί, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργολάβων «σπάει κόκκαλα» και το μόνο κριτήριο που κυριαρχεί είναι στο ποιος θα είναι ο μειοδότης και όχι τι μέτρα ασφαλείας θα πάρει ο εργολάβος.

Γιατί, η κοινή λογική λέει, ότι δεν μπορεί να δίνεται άδεια από τον τεχνικό ασφαλείας (αν υπήρχε) να γίνεται ανατροπή φορτίου ή να γίνονται εργασίες από μηχανήματα και ογκώδη οχήματα σε χώρο εργασιών εργασιών όπου κυριολεκτικά από πάνω και σε χαμηλό ύψος βρίσκεται δίκτυο της ΔΕΗ.

Επιπλέον, δεν μπορεί όλα να τα ρίχνουμε στην «μοίρα» και στην κακιά ώρα γιατί με τον τρόπο που γίνονταν οι εργασίες, κι αυτό λένε οι πληροφορίες,  μόνο από Καθαρή τύχη δεν θα είχαμε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν μπορούσε να σωθεί ο εργάτης ή όχι, μιας και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο θάνατος του δεν ήταν ακαριαίος. Κι όμως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το διπλανό Κέντρο Υγείας Βελεστίνου (λίγα λεπτά απόσταση) δεν υπήρχε ! Και βέβαια «ούτε κουβέντα» και για το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα. Έτσι η διακομιδή έγινε με ασθενοφόρο από το Βόλο, με αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν μισή ώρα !

Έτσι, ας μην ξενίζει σε κάποιους όταν θεωρούμε ότι υπάρχουν ευθύνες τόσο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γι αυτή την κατάσταση που κυριαρχεί στη ζούγκλα που βιώνει η εργατική τάξη σε πολλούς εργασιακούς χώρους αλλά και για την κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, γενικότερα στο χώρο της Υγείας.

Παράλληλα, για την απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της Υγείας όπου συνεχίζεται η ίδια πολιτική περικοπών στη λογική της «εξοικονόμησης» πόρων και την ίδια ώρα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα «αιματοβαμμένα» πλεονάσματα.

Επίσης, ενάντια στα πορίσματα που συνήθως βγαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις και συνήθως αθωώνουν τους πάντες, θεωρούμε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην εργοδοσία και πρέπει να καταλογιστούν και ενδεχομένως να επανεξεταστεί και η ίδια η εργολαβία αν προκύπτουν ζητήματα, που φαίνεται ότι υπάρχουν, ελλιπών μέτρων ασφαλείας.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή τι μέτρα σκοπεύει να πάρει τόσο για τα παραπάνω όσο και γενικότερα για τη διασφάλιση της ζωής και σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων σε Δημόσια έργα όπου έχει την ευθύνη, πως θα μπουν όροι και όρια σε αυτούς που αναλαμβάνουν τις εργολαβίες.

Μπούτας Βαγγέλης

Λούμας Γιώργος

Χαλάτσης Αστέρης

SHARE