Κ.Ο.Β Παλαμά του ΚΚΕ: Τιμή και δόξα στην κομμουνίστρια ηρωίδα του λαού...

Κ.Ο.Β Παλαμά του ΚΚΕ: Τιμή και δόξα στην κομμουνίστρια ηρωίδα του λαού Βαγγελιτσα Κουσιάντζα

Κ.Ο.Β Παλαμά του ΚΚΕ: Τιμή και δόξα στην κομμουνίστρια ηρωίδα του λαού Βαγγελιτσα Κουσιάντζα

Η δημοτική αρχή Παλαμά σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν έκανε αποδεκτό -κατά πλειοψηφία- το αίτημα της τομεακής επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ, στα πλαίσια των 100 χρόνων από την ίδρυση και δράση του, διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν με τη δράση τους την ιστορία του λαϊκού κινήματος. Ανάμεσα σ” αυτά ξεχωριστή θέση κατέχει η Παλαμιώτισσα δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, ηρωίδα της ΕΑΜικης Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Η Βαγγελίτσα εκτελέστηκε στη Λαμία τον Μάη του 1947 με απόφαση
των έκτακτων δικαστηρίων σκοπιμότητας, με το χαμόγελο στα χείλη ότι επιτελεί το επαναστατικό της καθήκον.

Η τομεακή επιτροπή του ΚΚΕ με αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο Παλαμά ζήτησε την παραχώρηση χώρου για την τοποθέτηση τιμητικής πλακέτας με το πρόσωπο της ηρωίδας.

Η αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου -σε αντίθεση με την θετική απόφαση του τοπικού συμβουλίου της Δημοτικής ενότητας Παλαμά- αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ιστορικής μνήμης.

Έκπληξη προκαλεί η επιχειρηματολογία του δημάρχου στην οποίαστηρίχθηκε η απορριπτική πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο:

-Η αναμόχλευση των παθών:ένα εντελώς αναχρονιστικό επιχείρημα δεδομένου ότι στη συνείδηση του λαού ξεχώρισαν οι αγνοί αγωνιστές, οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης, όπως η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα.

-Η σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης : ένα εντελώς υποκριτικό επιχείρημα.

Η απόφαση πουπήρε το Δημοτικό Συμβούλιο του Παλαμά χαρακτηρίζεται από ιστορική πλάνη, πολιτική εμπάθεια και καιροσκοπισμό.

Το ΚΚΕ μέσα και από τη συνολικότερη δράση του θα πάρει όλα τα μέτρα ώστε μορφές αταλάντευτων αγωνιστών, όπως η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, να φωτίζουν και να παραδειγματίζουν τη δράση του λαϊκού κινήματος.

SHARE